Julia Child – kulinarna celebrytka z przeszłości
Bon Appetit! Każdy miłośnik kuchni francuskiej i Julii Child zna jej charakterystyczny okrzyk. Autorka pierwszego w Stanach Zjednoczonych telewizyjnego programu...
Potrawy z PRL, które jedliśmy codziennie
Chleb moczony w jajku i mleku smażony na rozgrzanym tłuszczu, kotlety z mortadeli, paprykarz szczeciński, blok czekoladowy, szyszki z ryżu preparowanego,...
Słodki skandal w Krakowie, czyli o Danusi słów kilka
Ależ to był skandal! Kraków w 1918 roku aż huczał od plotek! Oto Adam Piasecki, król czekolady, założyciel Krakowskiej Fabryki Cukrów i Czekolady, wypuszcza na...
Nie pomogła im nawet Magda Gessler. Oto knajpy, które upadły
"Kuchenne rewolucje" na telewizyjnej antenie zadebiutowały w marcu 2010 roku. Od tamtej pory restauratorka Magda Gessler podróżuje po całym kraju i ratuje...
20 lat w Unii Europejskiej. Jak zmienił się kulinarny Kraków?
Jesteśmy już 20 lat w Unii Europejskiej. Jak nasza przynależność do Wspólnoty zmieniła kulinarne oblicze Krakowa? Czy mamy się czym pochwalić, a może jest się...
Sekrety włoskiego grilla zdradza Matteo Brunetti, finalista MasterChefa
Karkówka, kiełbaski, kaszanka – to najczęstszy zestaw grillowy w Polsce. W nowym sezonie warto wprowadzić kilka zmian w menu. Matteo Brunetti, finalista szóstej...
Zurabi Shekiladze serwuje w Krakowie gruzińskie pyszności
Do gruzińskich specjałów trzeba mieć i rękę i serce. Bo jak inaczej zrobić rewelacyjne chaczapuri, lobiani, słodkie ciasto medok czy w końcu kadę? Zurabi...
Tak mieszkają Sławomir i Kajra. To ich urocze gniazdko w Małopolsce
Magdalena "Kajra" Kajrowicz i urodzony w Krakowie Sławomir Zapała od 12 lat są szczęśliwym małżeństwem i wychowują syna, który nie tak dawno skończył 7 lat....
Totalna rewolucja Magdy Gessler w Bobowej. Paleta Smaków zniknęła!
Zakończyły się Kuchenne Rewolucje Magdy Gessler w Bobowej. Paleta Smaków, dotychczas utrzymana w loftowym klimacie odeszła w zapomnienie. Dzisiaj to przesycona...
Świńska głowa na stole, czyli Wielkanoc naszych krakowskich przodków
„Nie wszędzie jednakowo u nas obchodzą Wielkanoc; gdzieniegdzie zaginął prawie zwyczaj zastawiania święconego, w Krakowie rozsyłają zaproszenia jakby na obiad...
Stół wielkanocny naszych przodków
Jak świętowali Wielkanoc nasi przodkowie? Tak jak my! Na wielkanocnych stołach nie mogło zabraknąć baby wielkanocnej, jajek i kolorowych mazurków. Zebraliśmy...
Seniorzy z gminy Oświęcim gotowali ze zwycięzcą Hell's Kitchen
Witold Mondry pochodzący z Poręby Wielkiej - zwycięzca Hell's Kitchen Polska wziął udział w warsztatach kulinarnych z seniorami w OSP Brzezinka. Spotkanie...
Sylwia Majcher: Wykorzystujmy wszystko - od trzonka do korzonka!
O tym, czym jest "zero waste" w kuchni, jak nie ma marnować jedzenia i dlaczego warto wykorzystywać resztki, rozmawiamy z Sylwią Majcher, autorką bestsellerowej...
Przepisy na 12 potraw na Wigilię od najlepszych kucharzy
Oto 12 wigilijnych potraw od Gessler, Makłowicza, Wachowicz, Brodnickiego, Okrasy i Starmach. Karp, kapusta, pierogi, barszcz na Wigilię i święta. Co znani...
Sławny szef kuchni zdradza patent na włoskie ciasto. Wypróbuj, na pewno wyjdzie
Andrea Camastra znalazł się na liście 100 najlepszych szefów kuchni świata według prestiżowego francuskiego magazynu „Le Chef”. Przyjechał do naszego kraju z...
Tyle młode pary zapłacą za gościa w 2024 r. Koszt wesela to coraz większy wydatek
Cena za talerzyk weselny rośnie z roku na rok. Jedzenie przestało tak bardzo drożeć, inflacja spowalnia, jednak inne koszty nadal są wysokie, choćby presja...
Król Karol III ma szczególny gust. Jest jedno danie, którego nie zje. Zobacz, co to
Opowieści o zwyczajach kulinarnych króla Karola III krążą jeszcze od czasów, gdy był księciem Walii. Jedno jest pewne, obecny król Anglii ma szczególne nawyki...
Nie tylko pączki i mocna herbata. Sprawdź, co jadł marszałek Piłsudski
O marszałku Józefie Piłsudskim pamiętamy w szczególny sposób 11 listopada. Zazwyczaj wspominamy jego wkład związany z przywróceniem Polsce niepodległości....
Zrobisz je z kilku prostych składników. Takie pierogi robi Ewa Wachowicz
Delikatne, sycące i składające się z zaledwie kilku składników – pierogi z białą kapustą według Ewy Wachowicz to propozycja dla tych, którzy lubią tradycyjne...
Krówkowa manufaktura w Klęczanach? Dlaczego nie? Gdzie diabeł nie może, KGW pomoże
Koło Gospodyń Wiejskich z Klęczan postanowiło wrócić do historii wsi. I bynajmniej nie chodzi o jakąś wystawę starych zdjęć, dokumentów, babcinych garnków ani...
Śliwkowy hit na jesienny stół. zajadała się będzie cała rodzina
Sezon na śliwki zobowiązuje do ich wykorzystania. O to na wiele sposobów, bo jedni stawiają na ich wersję płynną i zdecydowanie dla dorosłych, inni, jak choćby...
Miechunka, gąszcz, nagroda. Co je łączy? Podpowiadamy: smakowitość z BeNatur
Gospodarstwo BeNatur z Ropicy Polskiej kolejny raz triumfowało na konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" w Starym Sączu. Serca jurorów, a...
Popularne
Najnowsze firmy
Dodano 15 godzin temu w kategorii Pozycjonowanie stron WWW
Dodano wczoraj w kategorii Taxi
Dodano wczoraj w kategorii Hotel