Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wybieramy najlepszą piekarnię. Dobry chleb z dobrych rąk [LIMANOWA]

Bożena Wojtas-Cisak
Kto z nas nie lubi zapachu i chrupiącej skórki świeżego pieczywa? Każdego dnia zjadamy przynajmniej kromkę chleba ze masłem, wędliną czy serem. Oczywiście są tacy, którzy z różnych powodów chleba nie jedzą, ale jest to niewielki ułamek społeczeństwa. Jedni wolą pieczywo mieszane, drudzy pszenne, a jeszcze inni z dodatkami na przykład ziaren, suszonych owoców czy warzyw. Gdy kupujemy chleb, to sprzedawcę prosimy o DOBRY chleb. To nas zainspirowało do przygotowania plebiscytu, który chcemy, aby był poradą: gdzie można kupić dobry chleb na Limanowszczyźnie.

Nie chcemy go wybierać w redakcyjnym gronie. Prosimy Was, Czytelnicy, abyście zgłaszali te piekarnie, które, Waszym zdaniem, pieką najsmaczniejszy chleb. Na zgłoszenia czekamy od dziś do 24 czerwca br. Piekarnie można zgłaszać na adres e-mailowy: [email protected] lub dzwoniąc pod nr tel. 18 33 22 480 w godz. 9-15. Można też przyjść do naszej redakcji przy ul. Józefa Marka 15 w Limanowej.

W "Tygodniku Ziemia Limanowska" 20 czerwca przedstawimy pierwszych kandydatów z opisem. Opublikujemy też kupon plebiscytowy, na którym można głosować, przysyłając go lub przynosząc do naszej redakcji. Kolejne będą drukowane w tygodniku do 11 lipca.

Podamy także numery do głosowania za pośrednictwem SMS, które ruszy tego samego dnia i potrwa do 17 lipca do godziny 23:59:59.

Na bieżąco będziemy informowali o przebiegu głosowania w tygodniku i na stronach www.gazetakrakowska.pl i www.limanowa.naszemiasto.pl. Aby łatwiej było głosować, piekarnie i ich sklepy firmowe, wytypowane przez Czytelników, chcemy oznaczyć plakatami z informacją o udziale w plebiscycie. Najlepszą, a tym samym najlepszy chleb, wybierzemy na podstawie liczby oddanych głosów za pośrednictwem kuponów i SMS-ów.

Zwycięzcę przedstawimy w naszym tygodniku. Zaprezentujemy właścicieli, ich dorobek, osiągnięcia i historię piekarni. Zapraszamy do zabawy.

Janusz Wojs, dyrektor Cechu Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Limanowej
Ilu piekarzy jest zrzeszonych w limanowskim cechu?
Obecnie 13, większość z nich wystawia stoiska podczas corocznego Święta Chleba, które już od dekady organizujemy w pierwszą niedzielę września na limanowskim Rynku. Wszyscy zrzeszeni wypiekają chleb z zakwasu bez sztucznych konserwantów i polepszaczy smaku.

Czy piekarze na ziemi limanowskiej borykają się z jakimiś problemami?
Konkurencja jest na każdym rynku. Piekarnie z dobrymi jakościowo wypiekami mają stałą grupę klientów. Duże sklepy zachęcają do kupna świeżych, pachnących wypieków. Takie pieczywo jest tańsze niż w małych piekarniach, ale czy lepsze? Sami konsumenci muszą sobie odpowiedzieć na to pytanie. Osobiście wolę chleb z lokalnej piekarni z tradycją niż pieczywo z supermarketu.

Co dla Pana oznacza dobry chleb?
To odpowiednia grubość skórki, jego trwałość i tradycyjny wypiek. Lubię chleby razowe i żytnie. Kupując pieczywo nie sugeruję się ceną, ale jakością. Od kilku lat chleb kupuję w tych samych sprawdzonych miejscach.

WEŹ UDZIAŁ W QUIZIE "CZY JESTEŚ PRAWDZIWYM KRAKUSEM?"

"Gazeta Krakowska" na Twitterze i Google+
Artykuły, za które warto zapłacić! Sprawdź i przeczytaj

Codziennie rano najświeższe informacje z Krakowa prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska