Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pierniczki na święta. Korzenne pierniczki – sprawdzony przepis

opr. Magda Smoleń
Korzenne pierniczki na święta. Zobaczcie przepis!
Korzenne pierniczki na święta. Zobaczcie przepis! Fot. Ewa Lenczyk-Chmielarska
Święta bez pierniczków? Nigdy! Mocno korzenne, pachnące i bardzo pyszne! Zobacz przepis naszej Czytelniczki.

Korzenne pierniczki na świąteczny stół [PRZEPIS]

Korzenne pierniczki.
Korzenne pierniczki. Fot. Ewa Lenczyk-Chmielarska

Składniki na około 3 pełne blaszki pierniczków

  • 80 g wody
  • 100 g cukru
  • 100 g cukru brązowego
  • 100 g miodu
  • 140 g masła
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • 1 łyżka mielonego imbiru
  • 1 łyżka mielonych goździków
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 500 g mąki

Wykonanie
Wodę, cukry, miód i masło podgrzej w rondlu przez około 10 minut na małym ogniu. Tak, aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą ale nie doprowadź do wrzenia. Ostudź. W dużej misce połącz mąkę z sodą oczyszczoną i przyprawami. Dodaj przestudzone płynne składniki. Dokładnie zagnieć ciasto. Wstaw ciasto do lodówki na noc. 
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ciasto rozwałkuj na grubość około 0,4 cm. Z ciasta wykrawaj ulubione kształty. Ułóż pierniczki na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piecz przez około 10-13 minut. Do momentu aż pierniczki przyrumienią się. Ostudź, posyp cukrem pudrem lub udekoruj lukrem. 
Przepis Ewy Lenczyk-Chmielarskiej

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Grupę krwi u człowieka można zmienić, to przełom!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska