Te ciastka wyjdą każdemu! Kruche ciasteczka piernikowe można przygotować wspólnie z dziećmi. Boże Narodzenie to wyjątkowy i magiczny czas. Cudowną atmosferę pomagają nam tworzyć m.in. pyszne, domowe słodkości, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Wspólne pieczenie to także doskonały sposób na dzielenie się radością z naszymi bliskimi.
Kruche ciasteczka piernikowe [PRZEPIS]
- trudność: łatwe
- czas przygotowania: 60 minut + czas pieczenia 4 (blachy) x 15 minut
- około 70 sztuk
Składniki na ciasto:
- 950 g mąki pszennej
- 1 kostka do pieczenia Kasia (250 g)
- 200 g cukru pudru
- 250 g miodu
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 40 g przyprawy do pierników
- ewentualnie łyżka kakao
Składniki na lukier:
- 2 szklanki cukru pudru
- 2 białka jajka
- ewentualnie barwnik spożywczy
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie sypkie składniki na ciasto przesiej do miski, dodaj miód, kostkę do pieczenia Kasia, żółtka i jajko, wymieszaj dokładnie mikserem.
2. Następnie przełóż całość na stół i szybko zagnieć gładkie ciasto. Zawiń w folię i odłóż do lodówki na 30 minut.
3. Rozwałkuj na podsypanym mąką stole na grubość około 4 mm i powycinaj foremkami pierniczki.
4. Ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piecz w 180℃ 10-15 minut. Odstaw do wystygnięcia.
5. Cukier puder utrzyj z białkami na gęsty, gładki lukier. Jeśli jest zbyt rzadki, dodaj więcej cukru pudru i udekoruj nim pierniczki. Biały lukier możesz łatwo zabarwić szczyptą barwnika spożywczego.
Zobacz koniecznie inne sprawdzone przepisy na dania wigilijne i na Boże Narodzenie Czytelników Gazety Krakowskiej:
Ciasto ucierane z wiśniami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?