Katarzyna Zawada
Wydawca/Redaktor, Serwisy TematyczneStrefa Agro
878 materiałów
Z zawodem dziennikarza jestem związana od ponad 10 lat. Specjalizuję się w branży agro, nie są mi obce tematy społeczne i sportowe. Do Polska Press trafiłam na stałe blisko 3 lata temu.
Stawiam na jasny przekaz i kontakt z czytelnikami. Wybieram tematy, które zaspokoją głód wiedzy zarówno rolników, prezesów firm, producentów, jak i zwykłych konsumentów.
Z moich tekstów dowiesz się m.in.:
o trwających i planowanych naborach: Młody rolnik 2024. Początkujący gospodarze już czekają na ten nabór. Kiedy ruszą wnioski o premię? Oto warunki i kwota,
o zmianach w dopłatach: Dopłaty bezpośrednie 2024. Nabór trwa, oto najistotniejsze zmiany. Zobacz listę. Do kiedy można składać wnioski?,
jak i kiedy siać: Tych drzew nie sadź obok jabłoni! Jabłoń nie polubi się z wiśnią. Sąsiedztwo ma istotne znaczenie. Te drzewa owocowe ze sobą konkurują,
kiedy iść na grzyby: Borowiki i maślaki w kwietniu? To nie żart! Grzybiarze donoszą, że pojawiły się w części kraju. Na pełne kosze nie ma jednak co liczyć,
kiedy łowić ryby: Wiosna sprzyja wędkarzom. Jakie ryby złowisz w maju? O sandaczu zapomnij, trwa okres ochronny. Możesz za to zasadzić się na szczupaka,
ile kosztują podstawowe produkty rolne: Sezon na czereśnie i maliny. Pierwsze już w sprzedaży, cena zwala jednak z nóg. Dlaczego na początku sezonu owoce są tak drogie?
Pochodzę z Warszawy, ale obecnie mieszkam w woj. podlaskim. Kocham kawę, serialowe maratony, piłkę nożną i skoki narciarskie.
Masz ciekawy temat? Napisz do mnie: [email protected]
Biogazownie i biometanownie w Polsce rozwiną się? Podpisano porozumienie
23 listopada minister klimatu, przedstawiciele administracji rządowej oraz sektorów biogazu i biometanu podpisali „Porozumienie o współpracy na rzecz rozwoju...
Roślinne jajo na twardo? Szwajcarzy już je mają
Wygląda jak jajko, ale w smaku go nie przypomina. Szwajcarskie przedsiębiorstwo Migros wprowadziło do sprzedaży „V-Love the Boiled” – jaja na twardo...
Za co uwielbiamy mięso indycze? W USA ląduje dziś na stołach
Chude, lekkostrawne i sycące. Mięso z indyka ma wiele zalet. W ostatni czwartek miesiąca, 25 listopada, Amerykanie zjedzą je w ramach Święta Dziękczynienia....
Wzrost cen w branży drobiarskiej. Kto zyskuje, kto traci?
Pandemia koronawirusa i ptasia grypa mocno dotknęły branżę drobiarską. Hodowcy muszą zmierzyć się z wieloma problemami, w tym rosnącymi cenami produkcji. Oni...
Posiadasz prywatny las? Możesz dostać dofinansowanie!
22 listopada 2021 roku ruszył nabór wniosków na inwestycje w lasy prywatne. Pomoc realizowana jest w ramach „Wsparcia na inwestycje zwiększające odporność...
Pierogi do paczkomatu? Szybko, smacznie i wygodnie. Taki to biznes
Pierogi do paczkomatu? Tak, teraz to możliwe! W kryzysie wywołanym pandemią koronawirusa wiele restauracji upadło lub ograniczyło swoją działalność. Ratunkiem...
Przywrócenie uzupełniającej płatności podstawowej. Dochody rolników zwiększą się?
Projekt zmian ustawy o płatnościach w ramach systemów wsparcia bezpośredniego zakłada przywrócenie uzupełniającej płatności podstawowej. UPP, przyznawana w...
W ramach RHD tylko 100 sztuk drobiu rzeźnego
Krajowa Rada Izb Rolniczych zwróciła się do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi z prośbą o udzielenie jasnej interpretacji przepisów dot. rolniczego handlu...
Komisja Europejska dofinansowuje informacyjne działania WPR
Jak co roku, Komisja Europejska otworzyła zaproszenia do składania wniosków dotyczących działań informacyjnych na temat Wspólnej Polityki Rolnej.
Co na balkon a co do piwnicy? Przechowywanie warzyw i owoców zimą
Marchewki prosto z ogródka, jabłka z sadu i cebulka z działki mogą smakować dobrze nawet zimą. Na świeżość owoców i warzyw ma wpływ miejsce, w którym je...