MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Zdrowe pomysły na szkolny lunch: warzywno-jajeczne muffinki [PRZEPIS]

mad
Warzywno-jajeczne muffinki to świetny pomysł na drugie śniadanie dla dziecka.
Warzywno-jajeczne muffinki to świetny pomysł na drugie śniadanie dla dziecka. materiały prasowe
Agnieszka Mielczarek, dietetyczka, ambasadorka akcji „Jedz Jak Mistrz” podpowiada, co przygotować dzieciom na drugie śniadanie do szkoły.

Rok szkolny to czas, w którym rodzice prześcigają się w pomysłach dotyczących tego, co powinno znaleźć się w szkolnym lunchboxie. Co zatem zapakować dziecku do szkoły, aby nie sięgało po niezdrowe przysmaki? Z pomocą przychodzi coach zdrowia Agnieszka Mielczarek, mama oraz ambasadorka akcji Beko #jedzjakmistrz.

Zdrowe i atrakcyjne drugie śniadanie

Drugie śniadania i przekąski pakowane do szkolnych pudełek śniadaniowych są bardzo ważne, ponieważ zapewniają dzieciom energię i składniki odżywcze potrzebne do właściwego rozwoju i zdobywania wiedzy. Dlatego powinniśmy zwracać uwagę na to, aby w śniadaniówkach znalazły się zdrowe produkty, które będą również atrakcyjne wizualnie i smakowo. Co zatem zaproponować dziecku, aby nie sięgało po niezdrowe słodkości?

Dobrze wygląda, jeszcze lepiej smakuje

- Z własnego doświadczania wiem, że dzieci najchętniej zjadają fast foody i słodycze, a przekonanie ich do zdrowych dań nie należy do łatwych. Skorzystajmy zatem, z rozwiązań proponowanych przez dietetyków i piłkarzy FC Barcelony, którzy w ramach akcji #jedzjakmistrz uchylili rąbka tajemnicy i pokazali nam, co jedzą mistrzowie. Przygotujmy dziecku coś, co będzie nie tylko wyglądać smacznie, ale także będzie pełne witamin i mikroelementów. Na początek spróbujmy przygotować warzywno-jajeczne muffinki, pełne szpinaku, pomidorów i awokado. Szpinak jest nie tylko bogaty w beta-karoten, witaminę C i luteinę, które są powszechnie znanymi przeciwutleniaczami, ale także jest fantastycznym źródłem potasu, żelaza i kwasu foliowego, które idealnie wpłyną na układ nerwowy i rozwój dzieci – mówi Agnieszka Mielczarek, dietetyk i ambasadorka akcji Beko #jedzjakmistrz.

Warzywno-jajeczne muffinki [PRZEPIS]

Składniki

  • 8 dużych jaj
  • 60 ml mleka
  • 80 g posiekanego szpinaku
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 30 g szalotki
  • 1 awokado
  • 20 g posiekanej pietruszki
  • pół opakowania sera feta

Wykonanie
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj foremki na muffinki i posmaruj każdą dokładnie oliwą z oliwek. W dużej misce wymieszaj jajka i mleko. Dodaj szpinak, pietruszkę, pomidory i szalotki, a następnie mieszaj aż do całkowitego połączenia składników. Podziel mieszaninę równomiernie między miseczkami na muffinki i piecz bułeczki przez około 20-25 minut. Wyjmij babeczki z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia. Muffinki posyp serem feta i pietruszka. Smacznego!

Zobacz też:Drugie śniadanie to nie tylko kanapka z serem. Można inaczej

Zobacz też:Pomysły na zdrowe drugie śniadanie dla uczniów

Zobacz też:Drugie śniadanie w szkole to nie zawsze zdrowe dania. Jak to zmienić?

Źródło: Dzień Dobry TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska