MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Zdrowe, domowe kulki rafaello z kaszy jaglanej [PRZEPIS]

Joanna Kądziołka
Joanna Kądziołka
Zdrowe, domowe kulki rafaello z kaszy jaglanej

Joanna Kądziołka bardzo lubi piec i gotować. Swoimi przepisami dzieli się na blogu Po prostu pycha.

Składniki

  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 5 łyżek cukru pudru lub ksylitolu
  • 2 łyżki mleka kokosowego
  • ok. 30 g całych migdałów
  • 3 kostki białej czekolady (opcjonalnie)

Dodatkowo

  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych do obtoczenia kulek

Wykonanie
Kaszę jaglaną ugotować w garnku w 2,5 szklanki wody oraz mleczku kokosowym. Ważne, aby kasza całkowicie wchłonęła płyn. Migdały zalać gorącą wodą, wtedy łupka zdecydowanie łatwiej zacznie od nich odchodzić. Gdy ugotowana kasza lekko przestygnie, dodać do niej wiórki kokosowe, posiekane migdały, cukier puder oraz opcjonalnie starte trzy kostki białej czekolady. Wszystko wymieszać, zblendować na jasną masę, wstawić do zamrażalnika na 20 minut, by kulki się ładniej formowały. Z zimnej masy uformować rękami kulki, obtoczyć w wiórkach kokosowych. Gotowe kuleczki włożyć do lodówki na minimum godzinę. Pycha!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska