Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zdrowe desery z kaszą manną lub jaglaną: rafaello, brownie, placuszki, tarta i jaglanka budyniowa. Zobacz przepisy

opr. Magda Smoleń
Macie ochotę na zdrowy deser? Zobaczcie nasze propozycje na słodkości z kaszą manną i jaglaną. Na zdjęciu rafaello z kaszy manny.
Macie ochotę na zdrowy deser? Zobaczcie nasze propozycje na słodkości z kaszą manną i jaglaną. Na zdjęciu rafaello z kaszy manny. Fot. materiały prasowe
Manna i jaglana to często wybierane przez polskie mamy kasze do dziecięcych deserów. Manna niezmiennie od lat króluje w słodkich poczęstunkach dla najmłodszych, natomiast jaglana dopiero od niedawna zyskuje na popularności jako ich składnik. Przedstawiamy propozycje na smakowite i zdrowe desery z kaszą: rafaello z kaszy manny, brownie jaglane,placuszki z kaszy manny, tarta z kaszy manny z owocami i jaglanka budyniowa.

Spis treści

Jaglana i manna – oto zdrowie na talerzu

Kasza jaglana zawiera sporo żelaza, jest fantastycznym źródłem krzemu, który odpowiada za mocne kości i stawy, oraz lecytyny, pozytywnie wpływającej na pamięć i koncentrację dziecka.
Z kolei kasza manna, bardzo rozdrobniona i praktycznie pozbawiona błonnika, to kasza lekkostrawna i delikatna dla żołądka, szczególnie wskazana dla osób z chorobami układu pokarmowego. Jest też pierwszą glutenową kaszką wprowadzaną do jadłospisu niemowląt.

- Obie kasze są bardzo uniwersalne w kuchni i doskonale sprawdzają się w deserach lub na śniadanie. W prosty sposób można je więc wprowadzić również do diety malucha. Dzięki temu mamy szansę przekonać najmłodszych do jedzenia innych rodzajów kaszy. Warto spróbować! – zachęca Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyczka i ekspertka kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”.

Rafaello z kaszy manny

Rafaello z kaszy manny.
Rafaello z kaszy manny.

Składniki (na ok. 10-15 szt.):

  • 7 łyżek kaszy manny
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka cukru
  • wiórki kokosowe
  • zapach kokosowy

Wykonanie
Do garnka wlewamy mleko, dodajemy miód, masło oraz cukier i zagotowujemy. Następnie wsypujemy kaszę manną oraz wkrapiamy kilka kropel zapachu. Gotujemy parę minut, ciągle mieszając, a potem masę studzimy. Gdy wystygnie, formujemy z niej małe kulki i każdą obtaczamy w kokosie.
Autorka przepisu: Anna Gorgol / @cossiegotuje)

Brownie jaglane

Brownie jaglane.
Brownie jaglane.

Składniki:

  • 200 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady (minimum 70%)
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 4 jajka
  • pół szklanki kaszy jaglanej + 1 szklanka wody
  • pół szklanki mąki orkiszowej/pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 czekolada mleczna na polewę
  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy

Wykonanie
Płuczemy kaszę na sitku pod gorącą wodą, aby kasza nie była gorzka. Gotujemy wodę i wsypujemy do niej kaszę. Gotujemy ją pod przykryciem 18 minut na małym ogniu, by wchłonęła cały płyn. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i odstawiamy kaszę do wystygnięcia. Następnie rozpuszczamy masło. Jak już się rozpuści, wyłączamy palnik i do gorącego masła dodajemy połamaną gorzką czekoladę. Mieszamy, by się roztopiła, po czym odstawiamy całość do ostudzenia (masa może być ciepła).
Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, cukier wanilinowy i miksujemy na puszystą masę. Dodajemy do niej czekoladową masę, mąkę, kakao i kaszę, i miksujemy wszystko tylko do połączenia składników.
Formę o średnicy 28x28 cm smarujemy masłem i wylewamy do niej masę. Pieczemy brownie 30 minut w 160 stopniach bez termoobiegu. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia.
Czas na polewę! Czekoladę mleczną rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią brownie, po czym odstawiamy je do lodówki, by polewa zastygła.
Autorki przepisu: Alaantkoweblw / @alaantkoweblw)

Placuszki z kaszy manny

Placuszki z kaszy manny.
Placuszki z kaszy manny.

Składniki:

  • 200 g kaszy manny
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • do podania: ulubiony dżem i/lub świeże owoce

Wykonanie
Kaszę wsypujemy do garnka i zalewamy ją ciepłym (ale nie gorącym!) mlekiem. Odstawiamy na 10 minut. Następnie oddzielamy żółtka od białek. W oddzielnej misce ucieramy żółtka z cukrem i dodajemy je do kaszy z mlekiem. Białka ubijamy na sztywno i również delikatnie dodajemy do masy. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką wykładamy małe placuszki i smażymy na niewielkim ogniu z obu stron do przyrumienienia. Podajemy z ulubionymi owocami i/lub dżemem.
Autorka przepisu: Anna Gorgol / @cossiegotuje)

Tarta z kaszy manny z owocami

Tarta z kaszy manny z owocami.
Tarta z kaszy manny z owocami.


Składniki:
Spód:

  • 230 g mąki
  • 150 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 20 g kakao

Krem:

  • 500 ml mleka
  • pół szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 3/4 szklanki kaszy manny (błyskawicznej)
  • owoce do dekoracji
  • bezbarwna galaretka

Wykonanie
Do miski wrzucamy wszystkie składniki na spód i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto chowamy na 20 minut do lodówki, a po tym czasie rozwałkowujemy je. Formę na tartę o wielkości 24 cm smarujemy masłem, wykładamy na nią ciasto i nakłuwamy je. Ciasto w formie wykładamy papierem do pieczenia i obciążamy, np. ryżem. Pieczemy w 180 stopniach 15 minut, po tym czasie ściągamy ryż i pieczemy kolejne 15 minut.
Czas na krem! Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier oraz masło. Wsypujemy powoli kaszę i gotujemy ok. 5 minut. Jeszcze ciepłą masę wylewamy na upieczony spód, dekorujemy owocami i chowamy do lodówki. Następnie rozpuszczamy galaretkę w 400 ml wody, a gdy lekko stężeje, rozprowadzamy ją po owocach. Ciasto wstawiamy do lodówki jeszcze na 2 godziny i po tym czasie jest gotowe do zjedzenia.
Autorka przepisu: Anna Gorgol / @cossiegotuje)

Jaglanka budyniowa

Jaglanka budyniowa.
Jaglanka budyniowa.

Składniki:

  • 50 g kaszy jaglanej
  • 500 ml mleka
  • 1 łyżka budyniu
  • 2 łyżki cukru
  • ulubione owoce

Wykonanie
Kaszę wsypujemy na sitko i przepłukujemy. Do garnka wlewamy 400 ml mleka, dosypujemy kaszę oraz cukier i gotujemy ok. 10-12 minut. Budyń mieszamy z pozostałym mlekiem i dolewamy na koniec, po czym wszystko zagotowujemy. Gotową jaglankę przelewamy do słoika/miseczki i dekorujemy owocami.
Autorka przepisu: Anna Gorgol / @cossiegotuje)

od 18 latnarkotyki
Wideo

Jaki alkohol wybierają Polacy?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska