Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zakopane: wybrali najlepszego oscypka 2012 roku [ZDJĘCIA]

Łukasz Bobek
Jurorzy nie mieli łatwego zadania kosztując oscypki
Jurorzy nie mieli łatwego zadania kosztując oscypki Łukasz Bobek
To baca Józef Molan z Nowego Bystrego w tym roku zrobił najlepszego oscypka. Serek bacy Molaka został wytypowany przez jury XII Festiwalu Oscypka i Serów Wszelakich, który odbył się w niedzielę wieczorem w Zakopanem.

W tegorocznej edycji festiwalu startowało 10 baców, którzy przygotowali specjalnie na to święto prawdziwe oscypki. Sery oceniało jury złożone z prawdziwych specjalistów. Oscypka smakowali przedstawiciel sanepidu, Inspekcji Handlowej Jakości Rolno-Spożywczej z Krakowa, baców zarówno z Podhala, jak i - co było nowością w tym roku - terenu Karpat z Rumunii. Gościnnie serki smakował także starosta łowicki, Krzysztof Figat.

- Muszę przyznać, że tegoroczne oscypki są wspaniałe. Tego zwycięskiego trzeba będzie szukać po subtelności smaku i wyglądu - zaznaczał w trakcie oceny Adam Radko, powiatowy inspektor sanitarny w Zakopanem. Z kolei Małgorzata Koziej, wojewódzki inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych w Krakowie, bacznie oglądała każdy ser, czy spełnia wymogi zapisane w specyfikacji certyfikatu unijnego. - Niektóre sery są bardzo dobre. Mają lekko orzechowy posmak - zwraca uwagę inspektor.

Jednak zdaniem Kazimierza Furczonia, bacy z Leśnicy, który jako pierwszy na Podhalu rozpoczął produkcję oscypków zgodnych z unijnym certyfikatem, tegorocznym oscypkom czegoś brakowało. - One wszystkie zostały wykonane tak jak powinno to być zrobione. Jednak tutaj na ostateczny wynik mogła mieć wpływ pogoda - zaznacza Furczoń.

Jak zdradza nam Furczoń, od pogody zależy jaka wyrośnie trawa na halach, a co za tym idzie jakie będzie mleko owiec w danym roku. - W upale mleko szybciej się psuje. Baca musi bardzo uważać, z jakiego mleka wyrabia oscypki - wyjaśnia Furczoń.

Prawdziwe oscypki robi się od maja do końca października, w 60 proc. z mleka owczego i 40 proc. mleka krowiego. Oscypek powinien ważyć 60-80 dag i mierzyć od 17 do 23 centymetrów długości i 8-12 cm grubości.

Możesz wiedzieć więcej!Kliknij, zarejestruj się i korzystaj za darmo

Skandaliczna obsługa kibiców - Wisła Kraków przeprasza - przeczytaj!

Codziennie rano najświeższe informacje z Krakowa prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska