Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wiosenna zupa ziołowa z koperkiem, szczypiorkiem, szczawiem i ogórecznikiem [PRZEPIS]

mad
archiwum
– Zioła nie tylko leczą, ale umiejętnie przygotowane, wybornie smakują – mówi Maria Szymczak z Brzeska.

Składniki

  • litr rosołu z kury
  • 5 dag masła
  • 5 łyżek płatków owsianych instant
  • 3 dag posiekanego pora
  • żółtko
  • 1/8 l słodkiej śmietanki
  • cukier
  • sól
  • trochę startej gałki muszkatołowej
  • świeżo zmielony pieprz
  • 10 dag posiekanych: koperku, szczypiorku, natki pietruszki, szczawiu i ogórecznika


Wykonanie

Poddusić na maśle drobno posiekanego pora, dodać płatki owsiane i całość rozprowadzić gorącym rosołem. Posiekane zioła włożyć do rosołu, krótko razem zagotować na gładką zupę. Zdjąć garnek z ognia, odlać trochę zupy do miseczki, rozmieszać w niej żółtko oraz słodką śmietankę. Tą mieszaniną podprawić zupę i trochę ja podgrzać. Już nie gotować. Zupę krem przyprawić do smaku solą, cukrem, startą gałką muszkatołową oraz świeżo zmielonym pieprzem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

MECZ Z PERSPEKTYWY PSA. Wizyta psów z Fundacji Labrador

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska