Oprócz tradycyjnych bab piaskowych czy drożdżowych na świątecznym stole warto postawić efektowna babkę szpinakową. Przepisem podzieliła się nasza Czytelniczka Joanna Tokarz, autorka bloga Kuchnia w czekoladzie.
Składniki na metalową formę z kominem o średnicy około 25 cm
- 150 g rozmrożonego i odciśniętego szpinaku
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru kryształu
- 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- sok z 1/2 cytryny
- 300 ml oleju rzepakowego
- 300 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo
- 1 biała czekolada
- 50 ml słodkiej śmietanki 30%
- 30 g płatków migdałów
Wykonanie
Jajka wraz z cukrem kryształem oraz waniliowym ubić na puszystą masę. Dodać sok z cytryny.
Odciśnięty, rozmrożony szpinak zmiksować z olejem. Powoli dodawać do masy jajecznej i miksować na najwolniejszych obrotach tylko do połączenia.
Do ciasta dodać przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką lub szpatułką. Do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy przelać ciasto. Piec godzinę w 180 stopniach - do suchego patyczka. Około 15 minut przed końcem pieczenia ciasto możemy przykryć folią aluminiową, by zbytnio się nie przypaliło.
Gotową babkę polać czekoladą rozpuszczoną ze słodką śmietanką i posypać migdałami.
Do swojej babki wykorzystałam także resztki jasnego biszkoptu (pozbawionego ciemniejszych kawałków). Ułożyłam je pomiędzy ciastem szpinakowym, dzięki czemu otrzymałam dwa odcienie.
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?