Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Stróże. Wiosenne grilowanie z Ewą Wachowicz [WIDEO]

Redakcja
Stanisław Śmierciak
Ewa Wachowicz, Miss Polonia 1992 i Wicemiss Świata z tego samego roku, a także Miss Świata Studentek z 1993 roku, jest znaną autorką telewizyjnych programów kulinarnych i książek o tej tematyce. Nic w tym dziwnego, bo technologię żywienia studiowała w krakowskiej Akademii Rolniczej. Miss, która pochodzi z Klęczan koło Gorlic, w położonych niemalże po sąsiedzku Stróżach koło Grybowa, u progu wiosny podpowiadała jak grillować nie tylko przyjemnie, ale również zdrowo, czyli nie koniecznie tylko mięsiwa.

Autor: Stanisław Śmierciak, Gazeta Krakowska

Bardzo liczne grono osób, które przybyły na wiosenną lekcje grillowania w Stróżach, Ewa Wachowicz zachęcała m.in. do wypróbowania receptury na grillowane jabłka faszerowane kaszanką.

Tym, którzy bez mięsa obyć się nie mogą, doradzała wzbogacenie takich przysmaków ananasem, bo zawiera enzym zwany bromeliną, który pomaga w trawieniu białka. Podkreślała, że prawdziwą tajemnicą smaku grillowanego mięsa są marynaty, w których potrawy nabierają nowych właściwości zanim trafia nad żar.

Według Ewy Wachowicz podstawą marynaty jest dobrej jakości oliwa lub olej, bo dzięki nim pieczyste będzie soczyste. Do tego różnego rodzaju zioła. Marynatę można też wykonać na bazie oliwy z dodatkiem octu jabłkowego i ostrej papryczki chili, która nie tylko zaostrzy apetyt, ale także ułatwi trawienie.

Była Miss podpowiadała, że do marynowania świetnie nadaje się również alkohol: piwo, wino, a net gin. Miód pszczeli też ma zastosowanie.

Radziła, że najlepiej grilować używając jako opału drewna drzew liściastych, a specyficznego aromatu potrawom nadać mogą dorzucone do żaru kawałki drewna gruszy, śliwy lub wiśni.

Ewa Wachowicz zdradziła, że jej lubiona potrawą z grilla są... banany podane z lodami i odrobina likieru. Jak tłumaczyła umieszcza się je nad lekko rozgrzanym żarem i grilluje do takiego momentu, aż skórka będzie zwęglona, a środek niemal płynny.

Uczestnikom swojej wiosennej lekcji grillowania w Stróżach Ewa Wachowicz zaserwowała szaszłyki z mięsa drobiowego. Do ich przygotowania miała kilkoro pomocników.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska