Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tłusty Czwartek. Gdzie są najlepsze pączki w Krakowie? Sprawdź! [LISTA CUKIERNI]

Marian Satała
Cukiernia Wadowice, ul. Studencka 1 oraz KordylewskiegoJak co roku w tłusty czwartek Cukiernia Wadowice zmienia się w manufakturę wyrabiającą pączki, powstające na bazie naturalnych składników. Formowane ręcznie z nadzieniem z domowej konfitury owocowej lub różanej. Na górze lukier, cukier puder lub naturalna czekolada przywołują niezapomniany smak z dzieciństwa.Firma działa  od 1999 roku i najbardziej znana jest z Wadowickich Kremówek Papieskich, które niezmiennie przyciągają  do kawiarni smakoszy z całej Polski. Ręcznie robione ciasta,ciastka, torty, desery oraz lody i sorbety powstają w oparciu o własne autorskie, tradycyjne receptury i sprawdzone technologie. Pracownicy firmy stale poszukują nowych rozwiązań, uczą się i poszerzają  asortyment tak aby zaoferować klientowi nowe oraz ciekawe kompozycje smakowe. Najważniejsze będą jednak pączki z marmoladą, różą oraz bitą śmietaną i kremem. Pączki i słodkości można nabywać w trzech punktach: przy ul. Studenckiej 1, Grodzkiej 28 i przy ul. Kordylewskiego. Oprócz różnych ciast (samych serników w ofercie jest  6 rodzajów), lodów i deserów można tu także zamówić torty okolicznościowe, również fototort z własnym zdjęciem. O wszystkich nowościach inwormacje dostępne sąna stronie: www.cukierniawadowice.pl
Cukiernia Wadowice, ul. Studencka 1 oraz KordylewskiegoJak co roku w tłusty czwartek Cukiernia Wadowice zmienia się w manufakturę wyrabiającą pączki, powstające na bazie naturalnych składników. Formowane ręcznie z nadzieniem z domowej konfitury owocowej lub różanej. Na górze lukier, cukier puder lub naturalna czekolada przywołują niezapomniany smak z dzieciństwa.Firma działa od 1999 roku i najbardziej znana jest z Wadowickich Kremówek Papieskich, które niezmiennie przyciągają do kawiarni smakoszy z całej Polski. Ręcznie robione ciasta,ciastka, torty, desery oraz lody i sorbety powstają w oparciu o własne autorskie, tradycyjne receptury i sprawdzone technologie. Pracownicy firmy stale poszukują nowych rozwiązań, uczą się i poszerzają asortyment tak aby zaoferować klientowi nowe oraz ciekawe kompozycje smakowe. Najważniejsze będą jednak pączki z marmoladą, różą oraz bitą śmietaną i kremem. Pączki i słodkości można nabywać w trzech punktach: przy ul. Studenckiej 1, Grodzkiej 28 i przy ul. Kordylewskiego. Oprócz różnych ciast (samych serników w ofercie jest 6 rodzajów), lodów i deserów można tu także zamówić torty okolicznościowe, również fototort z własnym zdjęciem. O wszystkich nowościach inwormacje dostępne sąna stronie: www.cukierniawadowice.pl Adam Wojnar
W tym roku na tłusty czwartek polecamy 10 cukierni z Krakowa. Część z nich trafiła do naszego zestawienia ponownie, część znalazła się w nim po raz pierwszy - we wszystkich skosztować można przepysznych pączków. Przypominamy, że pierwsi klienci, którzy kupią pączki w cukierniach biorących udział w naszej akcji, otrzymają gratisowo „Krakowską”

PRZEPIS NA PĄCZKI. Tłusty czwartek: prosty przepis na pączki, faworki, chrust [PRZEPIS NA PĄCZKI]

Jak co roku, wspólnie z najlepszymi krakowskimi cukierniami chcemy umilić mieszkańcom miasta tłusty czwartek. Klienci, którzy jako pierwsi kupią jutro pączki w cukierniach biorących udział w naszej akcji, otrzymają tłustoczwartkowe wydanie „Gazety Krakowskiej”.

W tym roku polecamy 10 cukierni z Krakowa. Część z nich trafiła do naszego zestawienia ponownie, część znalazła się w nim po raz pierwszy - we wszystkich skosztować można przepysznych pączków.

Krakowskie pączki są niepowtarzalne - przekonuje Stefan Przebindowski, znany cukiernik, przewodniczący Komisji Egzaminacyjnej w Małopolskiej Izbie Rzemiosła i Przedsiębiorczości, gdzie rocznie około 20 osób zdobywa dyplomy mistrzowskie w zawodzie cukiernika. - Pączek musi mieć odpowiedni kolor, brązowy lub ciemnozłocisty z jasną obwódką, polukrowany lub z cukrem pudrem i koniecznie z nadzieniem z konfitury różanej. Choć np. poznaniacy uwielbiają pączki z konfiturą lub marmoladą wiśniową.

Źródło: polskatimes.pl

Najpopularniejsze są te z nadzieniem różanym, ale o nasze podniebienia powalczą też wypieki nadziewane m.in. adwokatem, budyniem, śliwką czy maliną. Zapomnieć nie można też o chruście... w końcu to tłusty czwartek.

Mistrz cukierniczy z pewnym wahaniem mówi o zaletach tłustoczwartkowych pączków. - Nie zawsze są w tym dniu najlepszej jakości z oczywistych powodów - twierdzi Przebindowski. -Zwykle w cukierni robi się do 500 pączków, a w ten jeden jedyny dzień w roku produkcja rośnie do kilku tysięcy. A przecież nie zatrudnia się specjalnie ludzi na tę okazję. Jednak magia tłustego czwartku sprawia, że pączki tak nam smakują i aż tyle ich zjadamy. Cukiernie starają się zaspokoić oczekiwania i dlatego tak dużo ich robią. Wiadomo też, że pączki smażone są na smalcu, a więc bardzo kaloryczne. Przeciętnie mają od 250 do 400 kalorii, ale w tym dniu to nam nie przeszkadza. Po pączkowym obżarstwie zalecam więc spacer.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska