MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Wegański pasztet z fasoli [PRZEPIS]

Alicja Rokicka
Wegański pasztet z fasoli

Alicja Rokicka z Krakowa dzieli się swoimi doświadczeniami kulinarnymi na blogu roślinnym Wegan Nerd, jednym z najpopularniejszych i najczęściej nagradzanych w Polsce. Autorka książki: Wegan Nerd. Moja roślinna kuchnia.

Składniki

  • 1,5 szklanki suchej białej fasoli
  • 2 podłużne średnie buraki
  • 3 łyżki mąki z ciecierzycy lub jaglanej
  • cebula
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 3 ząbki pieczonego czosnku
  • 4 łyżki płatków drożdżowych
  • łyżeczka majeranku
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki przecieru lub koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • kilka liści laurowych
  • ewentualnie łyżka bułki tartej
  • łyżka płatków owsianych

Wykonanie
Fasolę przesypać do miski i zalać wodą. Zostawić na noc lub na ok. 8 godz. Buraki umyć, zawinąć w folię i upiec razem z czosnkiem. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni i piec około 30 minut. Następnie je ostudzić. Nie chodzi o to, by były absolutnie miękkie, ale by poddać je wcześniej temperaturze i odparować wodę oraz skondensować ich smaki. Można też obrać buraki i zetrzeć na bardzo małym oczku. Potem podsmażyć z cebulą około 10 minut. Da to podobny efekt, ale jak wiadomo, nic nie równa się smakom warzyw z piekarnika. Fasolę ugotować na miękko. Odcedzić i wystudzić. Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać przyprawy: kumin, paprykę, majeranek i gałkę. Fasolę, buraka i cebulę z przyprawami umieścić w kielichu blendera. Dodać czosnek, koncentrat i mąkę. Zblendować na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem.
Przygotować formę z papierem do pieczenia. Dno posypać płatkami owsianymi lub innymi.

Przelać masę. Wyrównać. Posypać bułką tartą i ozdobić liśćmi laurowymi.
Rozgrzać piekarnik do 180-190 stopni. Piec 50 minut.

Nie wyciągać pasztetu z formy, odłożyć go na bok i pozostawić do całkowitego przestygnięcia. Jeśli pieczemy wieczorem, pasztet będzie idealny rano.

Zobacz też: Letnie ciasta Piotra Kucharskiego. Sernik z koziego sera, bezglutenowe ciasto z czereśniami i biszkopt ze szpinakiem

Źródło: Dzień Dobry TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska