W czasie pierwszej, sześć zespołów złożonych z uczniów klas technikum żywienia i usług gastronomicznych, przygotowywały tradycyjne potrawy małopolskie, korzystając z przepisów zaczerpniętych z domowych archiwum babć i cioć. Oprócz przygotowania potraw, uczniowie przygotowali prezentacje multimedialne pokazujące etapy przygotowywania tej potrawy. Podczas drugiego etapu, zespoły klasowe przygotowywały potrawy wigilijne. Tym razem był to karp. Do przygotowania dania z karpia wykorzystano produkty regionalne takie jak np. jabłka łąckie, olej rydzowy, śliwka suska sechlońska oraz w roli głównej karp zatorski.
- Młodzież bardzo angażuje się w takie zajęcia. Przyjeżdżamy tutaj z ogromną przyjemnością i myślę,że przekazane przez nas przepisy i informacje będą wykorzystywać przy różnych okazjach - mówi mistrz kulinarny Marek Galica.
Najlepszym zespołem okazał się skład klasy III : Patrycja Plata, Justyna Augustyn i Wojciech Kusiak. Miejsce drugie wywalczyli: Aneta Woźniak, Edward Rokosz oraz Sebastian Mikosz, a trzecie:Krystian Przybyłowicz, Katarzyna Piecuch i Weronika Skraba.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?