Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Szybki makaron z czosnkiem, chili i oliwą [PRZEPIS]

Violetta Grzelka
Makaron z czosnkiem, chili i oliwą

Przepisy na szybkie dania Violetty Grzelki z Krakowa można znaleźć na jej blogu Mamucie przysmaki.

Składniki

  • 500 g makaronu, tu świderki
  • 6 ząbków czosnku
  • 1-2 papryczki chili
  • 100 ml oliwy
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • kilkanaście cienkich plastrów grillowanej cukinii (opcjonalnie)
  • sól do smaku

Wykonanie
Ugotować makaron al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie odcedzić na sitku. Czosnek przecisnąć przez praskę. Papryczkę chili przekroić wzdłuż, oczyścić z nasion i pokroić w poprzek na cienkie paseczki. Na patelni rozgrzać oliwę. Krótką chwilę podsmażać czosnek i papryczkę uważając, aby czosnek jedynie lekko się zarumienił. Dodać ugotowany makaron oraz natkę pietruszki, doprawić ewentualnie do smaku solą i dokładnie wymieszać. Klasyczne danie kuchni włoskiej, czyli makaron z czosnkiem, chili i oliwą gotowe! Danie jest wystarczające i pyszne, ale również może być urozmaicone o inne dodatki, jak na przykład dodającą kolorów grillowaną cukinię, pokrojoną w cienkie plastry za pomocą nożyka do odbierania warzyw.

Źródło: Dzień Dobry TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska