Potrawy wigilijne. Co podać na stół wigilijny? [LISTA] 12...

    Potrawy wigilijne. Co podać na stół wigilijny? [LISTA] 12 POTRAW WIGILIJNYCH [PRZEPISY]

    red./Katarzyna Ponikowska

    Gazeta Krakowska

    Aktualizacja:

    Gazeta Krakowska

    Potrawy wigilijne. Co podać na stół wigilijny? [LISTA] 12 POTRAW WIGILIJNYCH [LISTA]
    1/5
    przejdź do galerii

    Potrawy wigilijne. Co podać na stół wigilijny? [LISTA] 12 POTRAW WIGILIJNYCH [LISTA] ©Grzegorz Dembinski

    Potrawy wigilijne, czyli co podać na stół wigilijny [LISTA] Jakie potrawy powinny się znaleźć na wigilijnym stole? Tradycja mówi, że na Wigilii powinno pojawić się 12 bezmięsnych dań. JAKIE POTRAWY NA WIGILIĘ? CO NA WIGILIJNY STÓŁ? OTO LISTA 12 POTRAW WIGILIJNYCH. Przedstawiamy przepisy na kilka najpopularniejszych dań wigilijnych.

    12 potraw wigilijnych: barszcz, uszka, karp [PRZEPISY, POTRAWY WIGILIJNE, JAK SZYBKO ZROBIĆ]



    Potrawy wigilijne. Co podać na stół wigilijny? [LISTA] 12 POTRAW WIGILIJNYCH [PRZEPIS]



    12 potraw wigilijnych, czyli co podać na wigilijny stół [LISTA]

    Na wigilijnym stole powinny znaleźć się wszystkie płody ziemi, a dań wigilijnych musi być dwanaście. Każdego z nich trzeba spróbować, bo wówczas będzie sprzyjało nam szczęście przez cały rok. Najczęściej na wigilijnym stole pojawiają się:
    • Karp smażony lub karp w galarecie
    • Barszcz z uszkami (wymiennie żurek, zupa grzybowa, zupa owocowa, zupa rybna)
    • Kapusta z grochem
    • Pierogi z kapustą i grzybami
    • Fasola z suszonymi śliwkami
    • Paszteciki z grzybami
    • Kasza z suszonymi grzybami
    • Kotleciki z ryżu z sosem grzybowym
    • Makiełki
    • Kutia
    • Zupa migdałowa
    • Kulebiak z kapustą i grzybami


    Życzenia bożonarodzeniowe 2016: ładne, oryginalne, śmieszne (WIERSZYKI, ŻYCZENIA NA BOŻE NARODZENIE)



    Potrawy wigilijne. Co podać na stół wigilijny? [LISTA] 12 POTRAW WIGILIJNYCH [PRZEPIS]



    12 potraw wigilijnych: karp smażony [DOBRY PRZEPIS NA SMAŻONEGO KARPIA]


    Źródło: Dzień Dobry TVN

    12 potraw wigilijnych: barszcz, uszka, karp [PRZEPISY, POTRAWY WIGILIJNE, JAK SZYBKO ZROBIĆ]



    Jakie dania wigilijne powinny pojawić się na naszym stole?

    Potrawy wigilijne: Barszcz z uszkami [przepis]
    Barszcz:
    • 2 kg buraków ćwikłowych
    • 7 dag suszonych grzybów
    • 2 cebule
    • 2 ziarenka ziela angielskiego
    • liść laurowy
    • sok z cytryny
    • cukier
    • pieprz
    • sól


    Ciasto na uszka:
    • 20 dag mąki
    • łyżka oleju
    • sól


    Nadzienie:
    • grzyby z wywaru
    • łyżka tartej bułki
    • łyżka masła
    • cebula
    • jajo
    • pieprz
    • sól


    12 potraw wigilijnych: Barszcz z uszkami: Przygotowanie:
    1. Suszone grzyby najpierw myjemy, następnie moczymy do trzech godzin w zimnej wodzie. Następnie w tej samej wodzie gotujemy je i odcedzamy, zachowując wywar.
    2. Obieramy buraki i cienko kroimy. Gotujemy razem z cebulą i w około trzech litrach wody, aż będą miękkie.
    3. W czasie gotowania możemy przygotować uszka: podsmażamy cebulę na maśle, dodajemy do niej ugotowane grzyby oraz bułkę tartą, całość mieszamy. Po ostygnięciu dodajemy jajko i przyprawy.
    4. Wykonanie ciasta: mąkę i sól mieszamy z kilkoma łyżkami gorącej wody, a po ostygnięciu zagniatamy ciasto. Cienko je rozwałkować, pokroić na kwadraty, na każdym ułożyć farsz i składamy kwadraty w uszka.
    5. Uszka gotujemy w lekko posolonym wrzątku, aż wypłyną. Przekładamy do talerzy i zalewamy uprzednio ugotowanym barszczem.

    Potrawy wigilijne: karp smażony [przepis] i po karp żydowsku [przepis]

    Potrawy wigilijne: Smażony karp:
    Składniki:
    • karp
    • sól
    • pieprz
    • do panierowania: jajko, tarta bułka, oliwa (olej)



    Przygotowanie:

    1. Jeśli czynności związane z pozbawieniem karpia życia i wnętrzności mamy już za sobą, przechodzimy do sedna sprawy.
    2. Kroimy rybę "na dzwonka (równolegle do żeber). Kawałki maczamy w rozbitym jajku, następnie w tartej bułce. Smażymy na oleju do zarumienienia.
    3. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, aby w ciepłym piekarniku ryba powoli doszła.

    Potrawy wigilijne: Karp po żydowsku
    Składniki
    • karp
    • sól
    • 10 dkg cebuli
    • pieprz
    • 8 dkg marchwi
    • ziele angielskie
    • 8 dkg pietruszki
    • kawałek liścia bobkowego
    • 10 dkg selera
    • 1 dkg żelatyny
    • 2 dkg cukru


    Sposób przygotowania:
    1. Karpia kroimy "na dzwonka" w poprzek. Warzywa kroimy w krążki i układamy w małym rondlu.
    2. Na warzywa układamy kawałki karpia, dodajemy sól, cukier oraz warzywa.
    3. Zalewamy wodą, aby przykryła całość, gotujemy powoli przez godzinę. W razie potrzeby uzupełniamy poziom wody.
    4. Gdy warzywa zmiękną, odlewamy trochę wywaru i rozpuszczamy w nim żelatynę, podgrzewając i mieszając. Żelatyną zalewamy potrawę, którą odstawiamy od ognia i podajemy w naczyniu, w którym gotowaliśmy.

    1 3 »

    Komentarze

    Dodajesz komentarz jako: Gość

    Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

    Liczba znaków do wpisania:

    zaloguj się

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Polecamy

    OSOBOWOŚĆ ROKU 2016 [KONIEC GŁOSOWANIA]

    OSOBOWOŚĆ ROKU 2016 [KONIEC GŁOSOWANIA]

    Wybieramy najlepsze stacje narciarskie [GŁOSOWANIE]

    Wybieramy najlepsze stacje narciarskie [GŁOSOWANIE]

    Pokochaj wygodę i oszczędności z Orange Love (materiał informacyjny Orange)

    Pokochaj wygodę i oszczędności z Orange Love (materiał informacyjny Orange)