Szparagi, podobnie jak por czy cebula, to roślina należąca do rodziny liliowatych, pochodząca z Azji Mniejszej i wschodniej części Morza Śródziemnego, w Polsce znane były od XVIII wieku. W czasach renesansu Włosi i Anglicy doceniali je za delikatną konsystencję i niepowtarzalny smak, a przede wszystkim za właściwości zdrowotne. Podobnie jak Chińczycy, którzy szparagami leczyli zapalenie stawów. Rosjanie doustnie podawali je na choroby nerek i układu krążenia, na ich bazie przyrządzali też maści na stany zapalne skóry. Z kolei, w Meksyku szparagi stosowane były jako środek na arytmię i nadciśnienie. I na tym nie koniec prozdrowotnych właściwości tych delikatnych, zielonych warzyw.

Dla dbających o linię, przyszłych mam i nie tylko

Szparagi są idealne dla każdego, kto jest na diecie redukcyjnej. To bowiem jedno z najmniej kalorycznych warzyw - 100 gramów to niecałe 20 kalorii! Szparagi w ponad 90% składają się z wody, są lekkostrawne, a mimo to są prawdziwą skarbnicą składników odżywczych.

Są obowiązkowym punktem w jadłospisie kobiet w ciąży i starających się o dziecko. To za sprawą kwasu foliowego, odpowiadającego za prawidłowy rozwój płodu, a także wspomagającego pracę układu krążenia i opóźniającego procesy starzenia. Z racji tej ostatniej właściwości warto jeść szparagi także dla urody.

Szparagi to także źródło asparaginy - aminokwasu, który wspólnie z zawartym w szparagach potasem wspomaga pracę nerek i odpowiada za właściwe nawodnienie organizmu. Zielone łodygi szparagów to także bogactwo witaminy C, E (obie poprawiają kondycję włosów i paznokci), wapnia i fosforu (odpowiadają za kondycję kości i zębów), a także glutationu, czyli białka wspomagającego pracę wątroby i zapobiegającego rozwojowi nowotworów i choroby Alzheimera. Ze względu na niewielką zawartość sodu szparagi bez obaw mogą jeść osoby z nadciśnieniem.

Szparagowe menu o każdej porze dnia

Nie dość, że proste w przygotowaniu, szparagi są dodatkowo bardzo uniwersalnym warzywem, z którego w mgnieniu oka wyczarujemy wiele ciekawych dań na każdy posiłek w ciągu dnia. Ze względu na swoją konsystencję białe szparagi stanowią idealną bazę na kremowe zupy. - Idealnym dodatkiem do zupy szparagowej będą delikatne, podpieczone grzanki na bazie chleba tostowego - mówi Wiktor Kowalski, ekspert Dan Cake Polonia. Kremowa zupa szparagowa w połączeniu z chrupiącym tostem to sposób na szybki, a zarazem sycący posiłek, w sam raz na lekki obiad na wiosnę i początek lata. Jako że szparagi to warzywo wyjątkowo lekkostrawne, są idealną podstawą do sałatki, którą bez obciążania żołądka przed snem możemy zjeść na kolację. Białe szparagi w roli głównej, garść ulubionej sałaty, kilka pomidorków koktajlowych i kostki sera feta to przepis na idealną i szybką sałatkę.

Zupa ze szparagów z makaronem z szynki dojrzewającej

Składniki:

  • 150 g szynki dojrzewającej (np. Gzella)
  • 1 wiązka białych szparagów
  • 750 ml wody, 1 łyżka masła
  • 100 g serka topionego kremowego
  • sól, cukier, biały pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 100 ml śmietanki słodkiej 18%
  • 100 ml śmietany kwaśnej 18%

Sposób przygotowania:
Szparagi obieramy, kroimy na pół i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie (z dodatkiem szczypty cukru). Części z główką wyciągamy, a te dolne miksujemy z wodą (w której się gotowały) i serkiem topionym. Jeszcze ciepłe szparagi razem z serkiem przecieramy przez sito, aby pozbyć się łyka. Dodajemy sos sojowy, biały pieprz do smaku oraz masło. Łączymy kwaśną ze słodką śmietaną. By ta mieszanka się nie warzyła, możemy ją zahartować. Wystarczy dodać kilka łyżek ciepłej zupy do śmietany, po dodaniu każdej łyżki - dobrze mieszając z całością. Tak przygotowaną śmietanę możemy łączyć z zupą. Na koniec dodajemy szparagi z główką. Szynkę dojrzewającą kroimy jak makaron do rosołu, podsmażamy na suchej patelni do lekkiego zrumienienia i posypujemy zupę.