Kolorowe ziemniaki polecają się na stół!
Białe, żółte, czerwone, pomarańczowe, różowe, a nawet fioletowe – to kolory ziemniaków dostępnych w sklepach. Ich barwa, zarówno skórki, jak i miąższu ma wpływ...
Słodko i bez cukru. Jak to pogodzić?
Przeciętny mieszkaniec Polski spożywa rocznie ok. 40 kg cukru! To zdecydowanie za dużo! „Cukier krzepi” – tak głosiło słynne przedwojenne polskie hasło. Z...
Jak sprawnie, zdrowo i smacznie przygotowywać śniadania?
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, który dostarcza organizmowi niezbędnej energii i składników odżywczych. Choć większość z nas zdaje sobie sprawę...
Wszystko, co trzeba wiedzieć o maśle
Zgodnie z legendą powstanie masła jest dziełem przypadku. Nieprzypadkowe są natomiast dzisiejsze metody produkcji, dlatego przed kupnem upewnijmy się, że...
Ziemniaki - gotowane, pieczone czy smażone?
Ziemniaki są cennym źródłem wielu istotnych składników odżywczych, takich jak błonnik, potas, polifenole (antyoksydanty), witamina C. Jednak sposób, w jaki są...
Orkisz – złoto wśród zbóż
Orkisz należy do najstarszych gatunków pszenicy. Współczesne badania naukowe dowodzą, że jest najzdrowszy ze wszystkich rodzajów zbóż. Posiada optymalną ilość...
Burak – jedz i pij go na zdrowie!
Burak. To niepozorne warzywo, przez lata obecne w tradycyjnej kuchni, dziś odkrywamy na nowo jako źródło kulinarnych inspiracji i dobroczynnych składników. I...
Olej rafinowany czy surowy?
Oleje – z uwagi na temperaturę wytłaczania oraz technologię produkcji – możemy podzielić na rafinowane i nierafinowane. Czym się różnią? Jakie mają właściwości?...
Wiosna na talerzu, czyli jedz zdrowo i sezonowo
Wiosna to czas kiedy znacząco poszerza się asortyment sezonowych warzyw i owoców. Sięgaj w tym okresie po sałatę, rzodkiewkę, młody groszek cukrowy, kalarepę...
Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o ziemniakach
Ziemniaki tłuczone, w mundurkach, puree… Placki ziemniaczane, kopytka, zupa ziemniaczana. Wydawałoby się, że ziemniak to potrawa… nudna. Tymczasem z ziemniaków...
Bać się cukru w sokach czy nie?
Bać się cukru w sokach czy nie? Kto nie słyszał w ostatnim czasie o konieczności ograniczania cukru w diecie? Czy jednak powinniśmy całkowicie rezygnować nawet...
Glutenowy zawrót głowy
Codziennie należy spożyć co najmniej trzy porcje produktów zbożowych – naukowcy, lekarze i specjaliści do spraw żywienia nie pozostawiają co do tego...
Gdzie i kiedy zbierać prawdziwki?
Grzyby 2023. Borowik szlachetny (Boletus edulis) – poznaj bogactwo zalet oraz wartości odżywczych borowików. Dowiedz się, jak zbierać borowiki i na co zwrócić...
Czy jemy oczami? Tak!
Czy wzrok, słuch i dotyk mogą w takim samym stopniu warunkować naszą przyjemność z jedzenia, jak smak i węch? Okazuje się, że tak! O tym, jakim iluzjom ulega...
Gałka muszkatołowa - królowa jesiennej kuchni
Gałka muszkatołowa to idealny komponent jesiennych, rozgrzewających pyszności. Zobaczcie, co warto o niej wiedzieć.
Dlaczego warto jeść młode ziemniaki?
O tym, że są delikatne, wyjątkowo smaczne oraz sycące wiadomo nie od dziś, dlatego chętnie wykorzystujemy je latem w naszej kuchni. Co skrywają w sobie młode...
Kuchnia bez jaj
Czym zastąpić jajka? Len, nasiona chia, banan, mąka ziemniaczana i awokado. Co łączy te wszystkie produkty? Otóż każdy z nich może zastąpić jajko w przepisie.
Sezon na młode ziemniaki, czyli prosty rarytas w polskiej kuchni
Czas na pierwsze młode ziemniaki, które stanowią rarytas w naszej kuchni. Są one nie tylko smaczne, ale również zdrowe i bogate w składniki odżywcze. I choć...
Dietetycy grzmią: łap witaminy, jedz zielone!
Dietetycy grzmią: łap witaminy, jedz zielone! O co tyle szumu? Czy naprawdę warto rozkochać się w zielonych warzywach liściastych?
Zobacz, co najlepiej jeść podczas upałów
Co jeść gdy jest upał? W letnie, ciepłe dni wiele osób odczuwa zdecydowanie mniejszy apetyt. Podpowiadamy jak prawidłowo komponować posiłki, które dodatkowo...
Gotowanie na kilka dni – jak robić to tanio, oszczędnie
Jak zaoszczędzić w kuchni? Jak gotować tanio i oszczędnie? Z przeprowadzonych przez UCE Research analiz wynika, że obecnie już 60 proc. Polaków oszczędza na...
Ukisić można wszystko, co nam przyjdzie do głowy
Kiszonki trzeba sobie samemu wypracować, eksperymentować, szukać smaku – radzi Agnieszka Delkowska, miłośniczka gotowania, doradca i trener kulinarny, autorka...
Popularne
Najnowsze firmy
Dodano 14 godzin temu w kategorii Restauracje
Dodano wczoraj w kategorii Okulista
Dodano wczoraj w kategorii Drzwi
Dodano wczoraj w kategorii Przedszkola