Na rogu ulicy Grodzkiej i Placu Dominikańskiego zakończono przygotowania do otwarcia nowej restauracji McDonald's. Miłośnicy fastfoodów będą mogli zjeść swoje ulubione dania już w środę 4 stycznia. Jak prezentuje się najnowszy lokal sieci z zewnątrz i w środku zabytkowej kamienicy? Zapraszamy do obejrzenia zdjęć.

Zabytkowe wnętrza

Nowy lokal McDonald’s jest trzecim punktem sieci w ścisłym centrum Krakowa. Zlokalizowany został w tzw. kamienicy Antoniego Suskiego przy ulicy Grodzkiej 26. Budynek powstał w pierwszych latach XX wieku na miejscu dwóch starszych kamienic. W dawnych budynkach Antoni Suski prowadził sklep kolonialny, restaurację i palarnię kawy. W roku 1905 przekazał firmę synowi Wiktorowi.

Ten kazał wyburzyć wcześniejszą zabudowę i postawić nową, okazałą kamienicę. Architektem, któremu powierzono pracę był Władysław Ekielski. Powstał gmach w stylu eklektycznego modernizmu, łączący w sobie elementy gotyku, renesansu i baroku. Attyka kamienicy nawiązuje do attyki sukiennic. Syn upamiętnił swojego ojca w szyldzie firmy znajdującym się ponad wejściem.

Wystrój wnętrza nowej restauracji McDonald’s został umiejętnie skomponowany z oryginalną architekturą budynku. Ciekawym, jednym z dominujących elementów stylistyki sal jadalnych jest doskonale eksponowana zabytkowa stolarka drzwiowa pochodząca z budynku.

Nowa krakowska restauracja McDonald’s to jedna z największych restauracji tej sieci w Polsce: znajduje się w niej 230 miejsc siedzących, a kolejne 68 zaplanowano na zewnętrznym ogródku. Najnowsza

Otwarcie połączone ze wsparciem fundacji

Podczas uroczystości z okazji otwarcia przedstawiciele kierownictwa firmy oraz polskich franczyzobiorców marki przekazali Fundacji Ronalda McDonalda darowiznę w wysokości 1 421 203 zł. Kwota została zebrana w czasie prowadzonej w grudniu w restauracjach sieci akcji McHappy Day.

Pieniądze przeznaczone będą na wsparcie ogólnopolskiego programu fundacji „Aby rodzina mogła być razem”. Jednym z beneficjentów akcji jest bezpłatny hotel dla rodzin i opiekunów małych pacjentów wybudowany i prowadzony przez fundację przy Uniwersyteckim Szpitalu Dziecięcym na Krakowskim Prokocimiu.