Grzyby jadalne: Borowik szlachetnyBorowik szlachetnyJest jednym z najbardziej poszukiwanych grzybów jadalnych, wysoko ceniony ze względu na walory smakowe.

Dariusz Gdesz

Następne
Przeglądaj również za pomocą strzałek na klawiaturze [1/13] Następne

Grzyby jadalne: Borowik szlachetny

Borowik szlachetny

Jest jednym z najbardziej poszukiwanych grzybów jadalnych, wysoko ceniony ze względu na walory smakowe. Nadaje się do bezpośredniego spożycia, marynowania, suszenia i do wszelkich innych rodzajów przerobu.

ZOBACZ TEŻ: Grzyby marynowane, grzyby suszone. PRZEPISY na dania z grzybami

Wygląd
Ma średnicę od 6 do 25 centymetrów. U młodych osobników jest zwykle barwy białej, później piaskowej. Z czasem staje się jasnobrązowy i ciemnobrązowy. Rzadko zdarza się, aby kapelusz borowika szlachetnego był barwy karminowej. Kształt kapelusza początkowo jest gładki i półkolisty, później bardziej wypukły, stare okazy są poduszkowato rozpostarte. Powierzchnia kapelusza jest matowa, bywa pomarszczona, w czasie deszczu i u grzybów starszych – staje się gładka i lepka.

Występowanie
Borowik szlachetny występuje zarówno w lasach iglastych, liściastych jak i mieszanych. Najczęściej rośnie w drzewostanach świerkowych, rzadziej pod sosnami i dębami.

UWAGA! Jeśli nie jesteś pewien, jakiego grzyba znalazłeś - nie ryzykuj! Zjedzenie trującego grzyba grozi poważnym uszczerbkiem na zdrowiu!

GRZYBY JADALNE - JAK WYGLĄDAJĄ I GDZIE ICH SZUKAĆ?

Grzyby jadalne: Jak wyglądają?


Polecamy