Rolnictwo. W gminie Charsznica uprawy kapusty zajmują ponad 1,5 tysiąca hektarów. Warzywa trafiają do sklepów i na place targowe. Ale na rynku odbiorców pojawiła się nowa grupa - firmy garmażeryjne. Charsznickie Dni Kapusty już dzisiaj i jutro.

W kapuścianej stolicy Polski funkcjonują już nie tylko gospodarstwa. Rolnicy coraz częściej stawiają na przedsiębiorstwa.

Stawiają na woreczki z surówkami i farsz

- Teraz sam surowiec nie da pieniędzy. Liczy się gotowy produkt finalny, bo to on przynosi zysk. Dlatego produkcja woreczków z kapustą, z surówkami jest w naszym regionie popularna.

Jeden z mieszkańców robi farsz do pierogów czy krokietów, który dostarczany jest do firm gastronomicznych. Jestem dumny z tego, że rolnicy z naszej gminy poradzili sobie z wkraczaniem w przedsiębiorczość - podkreśla wójt Jan Żebrak.

Ograniczony dostęp do treści - pozostało jeszcze 85%

Załóż konto i czytaj!

0 zł za testowy dostęp na 90 dni

Po wykupieniu otrzymasz pełen dostęp do wszystkich płatnych treści serwisów regionalnych Polska Press Grupy.

Uzyskaj bezpłatny dostęp

Masz dostęp? Zaloguj się