Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sos BBQ - idealny do grilla. Albo się go pokocha, albo znienawidzi [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Zobaczcie przepis na domowy sos BBQ. Idealny do dań z grilla.
Zobaczcie przepis na domowy sos BBQ. Idealny do dań z grilla. Fot. Agnieszka Sznajder
Uwielbiamy grillować, każdy pretekst jest dobry, żeby zsiąść z rodziną oraz przyjaciółmi i cieszyć się towarzystwem i dobrym jedzeniem. Grill, jak doskonale wiecie, wcale nie musi być nudny. Sos BBQ ma specyficzny smak - albo się go kocha albo nienawidzi. Nie przekonacie się o tym póki sami go nie zrobicie. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki na doskonały sos do dań z grilla!

Sos barbecue (sos BBQ), został stworzony jako dodatek do potraw z grilla. Może być podawany do każdej potrawy, jednak najczęściej dodaje się go do mięsa po przyrządzeniu, bądź podczas grillowania lub pieczenia. Dokładne pochodzenie sosu barbecue nie jest znane. Mógł on zostać przygotowany w czasach powstania pierwszych kolonii amerykańskich w XVII wieku. Nawiązania do sosu barbecue pojawiały się zarówno w angielskiej, jak i francuskiej literaturze. Jeden z rodzajów sosu barbecue, tzw. sos musztardowy z Karoliny Południowej, prawdopodobnie używany był przez niemieckich osadników w XVIII wieku.
Każdy region charakteryzuje się swoim własnym stylem, dlatego też skład sosu barbecue różni się w zależności od szerokości geograficznej, pod którą powstał.
My polecamy sos BBQ według przepisu naszej Czytelniczki, Agnieszki Sznajder, autorki bloga „Apetyczna babeczka”.

Składniki na dwa słoiki po około 250 ml:

  • 12 suszonych śliwek wędzonych
  • 1 główka czosnku
  • mały kawałek chili lub sproszkowane chili w małej ilości
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 3 goździki 
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki wędzonej
  • 5 cm świeżego imbiru
  • 1 łyżka octu spirytusowego
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 6 łyżek cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki keczupu 
  • 1 szklanka soku jabłkowego, najlepiej świeżo wyciskanego
  • olej 
  • sól
  • pieprz

Wykonanie
1. W rondelku na małym ogniu rozgrzewamy olej, dodajemy imbir w kawałkach, czosnek w ząbkach oraz przyprawy, chwile razem podsmażamy. 

2. Następnie dodajemy resztę składników, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy razem ok. 5-7 minut, wyjmujemy liście laurowe, goździki i ziele angielskie, resztę składników blendujemy na gładką masę. Po koniec doprawiamy solą i pieprzem, możemy również zagęścić skrobią Kuzu. Gorący sos przelewamy do słoików i zakręcamy.

od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska