MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Słodkie upominki na Dzień Chłopaka. Tymi deserami skradniesz jego serce PRZEPISY

Patrycja Puszczewicz
Patrycja Puszczewicz
Dzień Chłopaka zbliża się wielkimi krokami. Umówmy się - najbardziej za serce chwytają prezenty, w które sami włożyliśmy swój wkład. Kolejna para skarpetek? Można, ale zasada "Przez żołądek do serca" sprawdzi się znacznie lepiej. Więc jeśli on przygotował Ci nie raz śniadanie do łóżka, zaczaruj go pysznym deserem w dniu jego święta. Przedstawiamy kilka pomysłów na 30. września...

Czekoladowe muffinki

Proste w przygotowaniu i mające jedną cechę: uwielbiane przez wszystkich. Czekoladowe muffinki są wyborne, efektowne i rozpływają się w ustach.

1. Foremkę do muffinek wyłóż papilotkami. Piekarnik nagrzej do 180°C.
2. Do miski wsyp mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, sól, cukier i 50 g posiekanej gorzkiej czekolady. Wymieszaj.
3. W drugiej misce wymieszaj jajka, kwaśną śmietanę, mleko, ekstrakt waniliowy i olej.
4. Do każdej papilotki nałóż dużą łyżkę ciasta.
5. Ciasto przełóż do foremki wyłożonej wcześniej papilotkami. Wierzch muffinek posyp pozostałą ilością posiekanej czekolady.
6. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 22-25 minut, do tzw. "suchego patyczka".
7. Upieczone pozostaw do wystudzenia.

Tiramisu

Mówi się, że mężczyźni lubią proste rozwiązania. Nie twierdzimy, że każda pan lubi to samo, ale tiramisu to ciasto uniwersalne - na każdą okazję. Sama z chęcią weźmiesz kawałek.

1. Piekarnik nagrzej do 170°C. Żółtka oddziel od białek i utrzyj z 40 g cukru i cukrem z wanilią.
2. Białka ubij z pozostałą porcją cukru.
3. Połącz bezową pianę z koglem moglem. Potem dodaj mąkę, skrobię i wymieszaj do połączenia składników.
4. Ciasto na biszkopty przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Oprósz cukrem pudrem.
5. Wstaw do piekarnika i piecz około 15 minut. Wystudź.
Krem z maskarpone:
1. Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem na kogel mogel.
2. Dodaj maskarpone i zmiksuj.
3. Białka ubij na pianę, dodaj do masy z maskarpone i wymieszaj na jednolitą masę.
Przełożenie:
1. Biszkopty nasącz w kawie i ułóż na dnie naczynia. Oprósz kakao.
2. Wyłóż na biszkopty połowę kremu i oprósz kakao.
3. Ułóż kolejną warstwę nasączonych kawą biszkoptów i oprósz je kakao.
4. Na koniec oprósz kakao i wstaw do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.

Panna Cotta

Uwielbiany, włoski deser. To prosty przepis na najlepszą Panna Cottę na świecie.

1. Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut.
2. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobać ziarenka.
3. Do rondelka wlać śmietankę kremową i mleko, dodać cukier, ziarenka wanilii wraz z przepołowioną laską. Podgrzewać aż cukier się rozpuści.
4. Odstawić z ognia w momencie gdy przy brzegach garnka zacznie się gotować.
5. Dodać rum i wino oraz namoczoną żelatynę, mieszać przez około minutę.
6. Mieszankę wlać do 4 filiżanek. Odstawić do wystudzenia. Po ostudzeniu filiżanki przykryć kawałkiem folii i wstawić do lodówki do stężenia.
7. Wyłożyć na talerzyk i podawać z musem owocowym.

od 7 lat
Wideo

Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska