18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

"Słodka Manufaktura Leona" i cukiernicze cuda

Maria Mazurek
Mirosław Kotowski o bajglach, ale też kawie, czekoladzie i ręcznie robionych ciastach, potrafi opowiadać godzinami
Mirosław Kotowski o bajglach, ale też kawie, czekoladzie i ręcznie robionych ciastach, potrafi opowiadać godzinami Anna Kaczmarz
Właściciel Słodkiej Manufaktury Leona, mieszczącej się przy ul. Józefa 2, twierdzi, że jego knajpka wydobywa z ludzi łagodność i poprawia nastrój. Zatem poszłam sprawdzić - pisze Maria Mazurek.

Nie sprzedajemy czekolady czy bajgli, ale ludzkie emocje - oświadcza na wstępie Mirosław Kotowski, właściciel "Słodkiej Manufaktury Leona" (wcześniej knajpka nazywała się "Kraina Łagodności"). Cóż, zapewne trochę ponosi go z tym filozofowaniem, ale muszę przyznać, że kolorowe babeczki domowej roboty i wielkie tablice pięknie pachnącej, ręcznie robionej czekolady (gorzka z chilli, biała z żurawiną i inne jeszcze) faktycznie poprawiają nastrój, od samego nawet patrzenia.

Kotowski do niedawna miał inną pracę, kierownicze stanowisko i zupełnie inne życie. Nagle to "stare" życie posypało się jak domino. Musiał znaleźć nowy pomysł na siebie. I stąd wzięła się "Manufaktura". - Nie chciałem już na Kazimierzu otwierać kolejnej zaniedbanej, śmierdzącej kanalizacją knajpy. Chciałem stworzyć coś od serca; miejsce, w którym sam będę uwielbiał przebywać - opowiada.

A że niegdyś w piwnicy przy ul. Józefa znany krakowski cukiernik, Leon Meisel wyrabiał cukiernicze cuda już w 1917 roku, inspiracja sama jakoś tak przyszła.

Dziś sprzedawane w "Manufakturze" czekolady, trufle czy plastry pomarańczy w wytrawnej czekoladzie - jeśli wierzyć zapewnieniom Kotowskiego - wyrabiane są według przedwojennych receptur.

My zabieramy się za przyrządzanie akurat słonej przekąski: bajgla z pastą orzechową. - Kraków przecież słynie z bajgli, a dziś mnóstwo krakowian nie wie nawet, czym różnią się one od obwarzanków - zamyśla się Kotowski. Bajgiel nie jest "skręcany" tak jak obwarzanek, nie jest też "obwarzany", a więc przez kilka sekund dosłownie przyparzany, podgotowywany. Bajgiel jest znacznie bardziej chrupki niż obwarzanek. W "Manufakturze" zjemy go z pastą orzechową, ale też z pastami z rukoli, migdałów i parmezanu lub z pomidorów i zeszklonej cebulki.

My przyrządzamy pastę orzechową. Włoskie orzechy ucieramy, dodajemy do nich suszone pomidory, pokrojoną natkę pietruszki, przyprawy (sól, pieprz i taką przyprawę, której zdradzić nie mogę, bo to tajemnica). Do całości dodajemy jeszcze odrobinę koncentratu z pomidorów. Wtedy pasta będzie właściwej konsystencji.

Smarujemy nią pokrojone bajgle (te jednak muszą być świeże). I gotowe. Przyrządzenie takiego śniadania (czy przekąski) zajmuje dosłownie kilka - kilkanaście minut.

Do bajgla dostaję gorącą czekoladę (topimy malutkie kawałki czekolady i dodajemy odrobiny mleka) z syropem waniliowym. Bajgle z gorącą czekoladą tworzą świetny śniadaniowy duet. Ale muszę już lecieć.

- A może domowe ciasto weźmie sobie pani na drogę? Dziś mamy tort chałwowy przekładany wiśniami. Ale codziennie jest inne - dodaje na pożegnanie Mirosław Kotowski.

Krakowskie bajgle z pastą orzechową

Włoskie orzechy mielimy, dodajemy do nich suszone pomidory i pokrojoną bardzo drobno natkę pietruszki
Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem
Dodajemy odrobinę koncentratu pomidorowego, tak, aby konsystencja była odpowiednia do smarowania
Smarujemy pastą kawałki świeżego bajgla
Podajemy na talerzu udekorowanym czerwoną suszoną papryką i liściem laurowym
I gotowe

Word Press Foto 2012 - Najlepsze zdjęcie prasowe 2012 r. [GALERIA]


Możesz wiedzieć więcej!Kliknij, zarejestruj się i korzystaj już dziś!

Codziennie rano najświeższe informacje z Krakowa prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!
"Gazeta Krakowska" na Twitterze i Google+

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska