MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Sernik inny niż wszystkie – z kleikiem mleczno-ryżowym. Bardzo niezwykły sernik [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Sernik inny niż wszystkie – z kleikiem mleczno-ryżowym. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki.
Sernik inny niż wszystkie – z kleikiem mleczno-ryżowym. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki. Fot. Dorota Wójcicka
Macie ochotę na niezwykły sernik? Zobaczcie przepis na sernik z kleikiem mleczno-ryżowym. Pycha!

Sernik to ulubione ciasto Polaków. Przepisów na niego jest mnóstwo. Podstawą dobrego sernika jest oczywiście twaróg. Jednak tylko taki najwyższej jakości gwarantuje niepowtarzalny smak i apetyczny wygląd ciasta. Najlepszy jest ser tłusty (pamiętajmy, żeby go trzykrotnie zmielić!).
Nasza Czytelniczka proponuje sernik inny niż wszystkie – z dodatkiem kleiku mleczno-ryżowego. Skusicie się?

Sernik inny niż wszystkie – z kleikiem mleczno-ryżowym [PRZEPIS]

Sernik inny niż wszystkie – z kleikiem mleczno-ryżowym.
Sernik inny niż wszystkie – z kleikiem mleczno-ryżowym. Fot. Dorota Wójcicka

 
Składniki na ciasto:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 80 g masła 
  • 3 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 żółtko 

Wykonanie ciasta:
Do miski wsypać mąkę, dodać masło, cukier, proszek do pieczenia i żółtko, wyrobić jednolite ciasto. Wyłożyć równomiernie na dno tortownicy o średnicy 21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 18-20 minut.

Składniki na masę serową:

  • 500 g mielonego białego sera
  • 80 g kleiku mleczno-ryżowego dla dzieci o dowolnym smaku (u mnie morelowy) 
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka 
  • 1/2 szklanki mleka

Wykonanie masy serowej:
Z białek ubić sztywną pianę.
Do osobnej miski wyłożyć ser, dodać cukier, kaszkę mleczno-ryżową, 3 żółtka i mleko. Zmiksować na jednolitą masę. Dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką.
Masę serową wyłożyć na podpieczone ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i od razu przykręcić do temperatury 160°C. Piec 65-70 minut. Ostudzić.

Składniki na polewę:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżka oleju

Wykonanie polewy
1/2 tabliczki czekolady zetrzeć na tarce, resztę połamać w kostki, wyłożyć na duży talerz, dodać olej, rozpuścić na parze, wymieszać. Polać wierzch ostudzonego sernika, posypać tartą czekoladą. 
Przepis Doroty Wójcickiej, autorki bloga "Daktyle w czekoladzie"

od 7 lat
Wideo

Temat aborcji wraca do Sejmu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska