Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sałatki. Tabbouleh, czyli libańska niezwykle aromatyczna sałatka z kaszy kuskus lub bulgur [PRZEPIS]

mad
Tabbouleh, czyli libańska niezwykle aromatyczna sałatka z kaszy kuskus lub  bulgur. Zobaczcie przepis.
Tabbouleh, czyli libańska niezwykle aromatyczna sałatka z kaszy kuskus lub bulgur. Zobaczcie przepis. Fot. Violetta Grzelka
Tabbouleh to odmiana sałatki warzywnej niezwykle popularna w Libanie. Smak i aromat wzbogacony jest sokiem cytryny i miętą. Spróbujcie!

Sałatka libańska tabbouleh krok po kroku. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki Violetty Grzelki, autorki bloga „Mamucie przysmaki”.

Składniki  dla 3-4 osób:

  • ok. 150 g surowej kaszy kuskus lub kaszy bulgur
  • 2 twarde duże pomidory
  • 2-3 świeże ogórki
  • 1 duża czerwona papryka
  • pęczek drobnej dymki ewentualnie 1/2 cebuli oraz drobny szczypiorek
  • pęczek natki pietruszki
  • kilkanaście listków mięty

Składniki na sos:

  • 3-4 łyżki oliwy
  • sok wyciśnięty z 1/2 limonki lub cytryny
  • 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • kilka listków mięty drobno posiekanej
  • przyprawy: sól, pieprz, ewentualnie płatki chilli

Wykonanie
Przygotować kaszę wg wskazówek producenta lub wsypać kaszę do wysokiej miseczki, dodaj dużą szczyptę soli i zalać wrzątkiem, tak aby poziom wody nad kaszą był wyższy o ok. 1-2  cm, zamieszać i szczelnie przykryć na kilka minut. Po 5-10 minutach rozdrobnić widelcem i pozostaw do przestudzenia. Kasza bulgur jest gotowa po ok. 15 minutach.
W międzyczasie  umyć wszystkie warzywa i pokroić w drobną kostkę o boku ok. 0,5 cm. Z pomidorów i papryki usunąć wcześniej gniazda nasienne, ogórki w razie potrzeby obrać ze skórki. Posiekać również dymkę (ewentualnie cebulę i szczypiorek), natkę pietruszki oraz miętę.
Przygotować sos z oliwy, czosnku przeciśniętego przez praskę, soku wyciśniętego z limonki i kilku listków drobno posiekanej mięty. Doprawić dużą szczyptą soli, pieprzu i ewentualnie chilli.
Warzywa, większość zieleniny oraz sos dodać do przestudzonej kaszy.
Całość wymieszać i na koniec  posypać pozostałą zieleniną. Podawać sałatkę tabbouleh samą lub jako dodatek do mięs, ryb czy pieczonych warzyw. Tabbouleh świetnie nadaje się również do zabrania w pudełku na wycieczkę, do pracy czy szkoły. Dodatkowo można posypać sałatkę prażonymi orzechami czy innymi nasionami.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Sałatka ze świeżego szpinaku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska