MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy wielkanocne. Wielkanocna babka kakaowa z dżemem z czarnej porzeczki [PRZEPIS]

Katarzyna Jaworek
Katarzyna Jaworek
Wielkanocna babka kakaowa z dżemem - przepis.

Przepis na pyszną wielkanocną babkę. - Ta babka po prostu rozpływa się w ustach. Doskonała na każdą okazję, nie tylko na Wielkanoc – mówi Katarzyna Jaworek, autorka bloga Tradycyjna Kuchnia Kasi.

Składniki

  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżki kakao
  • 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • sok z połowy cytryny
  • kandyzowana skórka cytrynowa

Wykonanie
Masło utrzeć razem z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym żółtku. Następnie naprzemiennie dodawać mleko, mąkę wymieszaną z kakao i sodą oczyszczoną oraz dżem. Białka ubić na sztywno. Ubitą pianę dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą formy na babkę. Piec 60 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzone ciasto wyjąć z formy.
Cukier puder razem z sokiem z cytryny utrzeć na jednolitą masę. Przygotowanym lukrem polać babkę. Wierzch posypać kandyzowaną skórką cytrynową.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Grupę krwi u człowieka można zmienić, to przełom!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska