Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Prawdy i mity o wodzie kranowej

red

PRAWDY

Wodę kranową można pić bez przegotowania
Woda kranowa jest czysta bakteriologicznie, tak więc jej gotowanie jest niepotrzebne. Temperatura zabija jedynie mikroorganizmy, a te są już wcześniej z kranówki usuwane.
W wodzie z kranu są minerały
Woda w krakowskich kranach jest czysta i zdrowa, a dodatkowo posiada niemałe ilości minerałów (ponad 300 mg składników mineralnych w 1 litrze) w tym biopierwiastki takie jak wapń i magnez.
Przegotowanie zmiękcza wodę
Przegotowanie wody powoduje wytrącenie w postaci osadu (kamienia) części minerałów - co zmiękcza wodę, ale również powoduje zubożenie składu mineralnego wody.

MITY

Twarda woda może powodować powstawanie kamieni również w organizmie
Kamienie w organizmie człowieka to złogi z nierozpuszczalnych szczawianów, moczanów fosforanów, struwitu lub cholesterolu,nie mają związku z twardością spożywanej wody.
W wodzie kranowej znajdują się groźne bakterie
Woda dostarczana mieszkańcom Krakowa jest ściśle monito- rowana i nie ma żadnych szkodliwych dla zdrowia bakterii.
Twarda woda ma niekorzystny wpływ na organizm
Średnio twarda woda, jaką mamy w Krakowie jest uciążliwa dla sprzętów gospodarstwa domowego, ale równocześnie zawierając większe ilości takch pierwiastów jak magnez czy wapń może mieć pozytywny wpływ na zdrowie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska