Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Potrawy wigilijne. Muszle z masą makową [PRZEPIS]

Janina Czaja
Przepis na muszle z masą makową.

Tradycyjnie na kolację wigilijną przygotowywałam na deser paluszki z makiem. Na spotkaniu z koleżankami, kiedy wymieniałyśmy potrawy, jakie przygotujemy w tym roku, padł pomysł na przygotowanie muszli z masą makową. Czy to danie będzie smakowało gościom? Mam nadzieję, że tak - mówi Janina Czaja z Krakowa.

Składniki

  • szklanka maku
  • 3/4 szklanki kremówki
  • 20 dag makaronu muszle lub na sztuki - zależy, ilu gości będzie na wieczerzy
  • 10 dag cukru
  • 5 łyżek miodu
  • kieliszek rumu
  • garść mieszanki bakalii: rodzynek, żurawiny, migdałów bez skórki, skórki pomarańczowej, drobno posiekanych orzechów

Wykonanie

Mak sparzyć, odcedzić, ostudzić i dwukrotnie zemleć. Połączyć z kremówką, cukrem i miodem, rumem i bakaliami. Muszle ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, ostudzić. Ostudzone ułożyć na talerzu i wypełnić masą makową.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

MECZ Z PERSPEKTYWY PSA. Wizyta psów z Fundacji Labrador

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska