Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na obiad. Bliskowschodnia mujaddara z smażoną cebulką i sosem jogurtowym

opr. Magda Smoleń
Mujaddara to niezwykle popularne danie na bliskim wschodzie. Zobaczcie przepis i zróbcie to aromatyczne danie w domu.
Mujaddara to niezwykle popularne danie na bliskim wschodzie. Zobaczcie przepis i zróbcie to aromatyczne danie w domu. Fot. materiały prasowe
Przenieś odrobinę kuchni świata do własnego domu! Dziś polecamy danie mujaddara, czyli libański ryż z soczewicą i cebulką. Proste, pyszne i niezwykle aromatyczne danie. Zobaczcie przepis!

Mujaddara to niezwykle popularne danie na bliskim wschodzie. Składa się zaledwie z kilku składników –  głównie z ryżu i soczewic, często podawana jest również z jogurtem. Stanowi błyskawiczne danie, które może być również dodatkiem do sałatki.

Składniki:

  • 2 saszetki mieszanki ziaren z soczewicą (np. MIX Ziaren z ryżem arborio i soczewicami marki Halina)
  • ½ łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki nasion kolendry
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 cebule
  • 100 g mąki
  • olej

Sos

  • 1 jogurt grecki
  • 1 ogórek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanych liści mięty
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • sól

Wykonanie:
W garnku lub rondlu rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia. Cebulę kroimy w piórka i obsypujemy mąką. Smażymy partiami na złoto. Po usmażeniu osuszamy na ręczniku kuchennym.
Do suchego garnka wsypujemy kumin i kolendrę, podgrzewamy delikatnie do momentu aż zaczną intensywnie pachnąć. Dodajemy mieszankę ziaren i prażymy przez parę sekund. Dodajemy kurkumę, cynamon, cukier, oliwę, świeżo zmielony pieprz, łyżeczkę soli i dokładnie mieszamy. Całość zalewamy 500ml wody, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie wyłączamy ogień i zostawiamy na kolejne 15 minut pod przykryciem.
Jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, liśćmi mięty, sokiem z cytryny, oliwą oraz ogórkiem startym na tarce. Doprawiamy solą.
Do ugotowanej mujaddary dodajemy połowę smażonej cebuli i mieszamy całość. Podajemy obsypane smażoną cebulą i z sosem jogurtowym.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Grupę krwi u człowieka można zmienić, to przełom!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska