MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pomidory z Biedronki i Lidla w laboratorium. Wyniki testu pomidorów z najpopularniejszych dyskontów 16.05.2024

Dariusz Gabryelski
Dariusz Gabryelski
Fundacja Pro-Test przebadała w akredytowanym laboratorium zawartość ponad 540 pestycydów w pomidorach malinowych, które kupiono w dwóch największych sieciach handlowych: Lidlu i Biedronce.
Fundacja Pro-Test przebadała w akredytowanym laboratorium zawartość ponad 540 pestycydów w pomidorach malinowych, które kupiono w dwóch największych sieciach handlowych: Lidlu i Biedronce. Pixabay.com
Fundacja Pro-Test przebadała pomidory sprzedawane w najbardziej popularnych dyskontach w naszym kraju. Okazuje się, że zawierają one pozostałości pestycydów. Według ekspertów fundacji w pomidorach kupionych w Lidlu jest ich więcej niż w tych z Biedronki. Jak wyniki badań komentują przedstawiciele Lidla.

Fundacja Pro-Test przebadała w akredytowanym laboratorium zawartość ponad 540 pestycydów w pomidorach malinowych, które kupiono w dwóch największych sieciach handlowych w Polsce: Lidlu i Biedronce.

To już drugi taki test sprawdzający jakość warzyw i owoców w dwóch konkurujących ze sobą dyskontach, które od kilku tygodni prowadzą walkę cenową. Czy oprócz niskich cen Lidl i Biedronka dbają o jakości oferowanych produktów? Fundacja Pro-Test postanowiła sprawdzić to w laboratorium. Wcześniej skontrolowano jabłka sprzedawane w tych sieciach handlowych. Wtedy Pro-Test wykryła aż dziewięć różnych pestycydów w jabłkach z Lidla. W owocach z Biedronki były cztery pestycydy.

Zbadane pomidory pochodziły z Polski

Kraj pochodzenia badanych pomidorów to Polska. Na zlecenie Fundacji Pro-Test laboratorium sprawdziło w nich zawartość pozostałości pestycydów. Jaki jest wynik badań? W pomidorach z Lidla były pozostałości trzech pestycydów, a w pomidorach z Biedronki – jednego.
 
Jak podkreśla fundacja Pro-Test, wykryte ilości pestycydów mieściły się w obowiązujących normach. Trzeba jednak pamiętać, że w wielu innych składnikach naszej codziennej diety również znajdują się pozostałości pestycydów. Łącznej ilości tych toksycznych związków, spożywanej przez nas każdego dnia, nie sposób oszacować i nie sposób przewidzieć, jak wpływa na nasze zdrowie.
 
Naukowcy nie znają również skutków współoddziaływania między sobą różnych pestycydów. A jak widać, w samych pomidorach związków może być kilka. Taka mieszanka może wpływać na nasz organizm inaczej niż pojedyncze substancje. Dlatego warto trzymać się zasady: im mniej pestycydów w tym, co jemy, tym lepiej.

Chcą podnieść świadomość konsumentów

Celem testów publikowanych przez Fundację Pro-Test jest podniesienie świadomości konsumenckiej i wyposażenie konsumentów w niezależną wiedzę na temat jakości produktów, niezbędną do podejmowania decyzji podczas zakupów.

Oświadczenie Lidla dotyczące badań pomidorów

Jak na badaniach pomidorów odpowiada Lidl Polska. Oto oświadczenie firmy, które otrzymaliśmy.
"Naszą podstawową misją, na której budujemy działalność operacyjną, jest zapewnianie klientom produktów wysokiej jakości, w niskiej, lidlowej cenie, wyprodukowanych w sposób zrównoważony. Zdrowie konsumentów i bezpieczeństwo produktów to dla nas kwestia priorytetowa.

W odniesieniu do przedstawionego badania pomidorów, podkreślamy, że w świetle prawa wyniki te są bardzo dobre. Wyniki porównywanych pomidorów konwencjonalnych niemal dorównują produktowi ekologicznemu. W pomidorach wykryto tylko 3 z 540 pozostałości analizowanych pestycydów. Suma wszystkich 3 wykrytych pestycydów dla produktu Lidl Polska nie przekracza 6 proc. wykorzystania dopuszczonych limitów prawnych, gdzie w produkcie konkurencji wynik ten dla pojedynczej substancji jest 2,6 razy większy (14,8 proc). Co ważne, jedna z wykrytych substancji, czyli obecność jonu bromkowego, może być wynikiem naturalnej obecności w roślinach. Wyniki świadczą o tym, że jest to produkt całkowicie bezpieczny i nadający się do spożycia.

Zdaniem przedstawicieli Lidla wszystkie wykryte w badaniu substancje mieszczą się w limitach prawnych, a nawet nie przekraczają 1/3 dopuszczalnych limitów prawnych regulowanych przez Rozporządzenie (WE) NR 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady ws. najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni.

Prowadzimy pełną identyfikowalność łańcucha dostaw. W 2023 roku przebadaliśmy łącznie 125 partii pomidorów, z czego 99,2 proc. było zgodnych z limitami prawnymi.

Rocznie przeprowadzamy ponad ok. 9 500 badań jakościowych produktów spożywczych w niezależnych, akredytowanych laboratoriach badawczych. Jakość produktów kontrolujemy na każdym etapie łańcucha dostaw. Współpracujemy tylko z zaufanymi dostawcami, którzy spełniają nasze wymagania jakościowe – wymagamy certyfikatów jakościowych, potwierdzających wysoką jakość i bezpieczeństwo produktów – takich jak IFS na poziomie wyższym czy Global GAP.

Jesteśmy także w stałym kontakcie z naszymi dostawcami asortymentu świeżych owoców i warzyw – naszym wspólnym celem jest ciągłe doskonalenia jakości oferowanych przez nas produktów. Otrzymane wyniki badań analizujemy wewnątrz firmy, jak również z naszymi dostawcami i wskazujemy sobie ambitne cele na kolejny sezon, niejednokrotnie przewyższające standardy na rynku.

W Lidl Polska zawsze postępujemy zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa, a niekiedy przyjęte przez naszą firmę wewnętrzne wytyczne są jeszcze bardziej wymagające niż przepisy UE, np. w odniesieniu do kategorii owoców i warzyw, dopuszczamy pozostałości substancji czynnych w wysokości maksymalnie jednej trzeciej poziomu ustalonego przez UE – czyli o 2/3 mniej pozostałości pestycydów będzie w produktach Lidl Polska niż dopuszcza UE.

Wspólnie z naszymi dostawcami i producentami świeżych warzyw i owoców wypracowaliśmy ustalenia docelowe: zakładają one zrównoważoną redukcję stosowania środków ochrony roślin. W tym celu Lidl Polska opracował politykę zakupową dot. zrównoważonego zaopatrywania w świeże warzywa i owoce (Stanowisko dotyczące zrównoważonego zaopatrywania w świeże warzywa i owoce Lidl Polska - Gazetka Lidla), która jako pierwsza została wdrożona na polskim rynku. Polityka ta zakłada zawartości poziomów pozostałości pestycydów na maksymalnym poziomie 1/3 dopuszczalnych limitów prawnych. Dodatkowo maksymalnie akceptujemy zawartość 5 pozostałości pestycydów, gdzie prawnie liczba ta nie jest w ogóle limitowana".

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Komary - co je wabi a co odstrasza?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki