MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pełnoziarnisty makaron wstążki z tuńczykiem [PRZEPIS]

Piotr Ceranowicz
Pełnoziarnisty makaron wstążki z tuńczykiem

Piotr Ceranowicz to uczestnik 3. edycji programu Top Chef. W 2012 roku był finalistą ogólnopolskiego konkursu „Kucharz odkrycie roku 2012”. Poleca pełnoziarniste wstążki z tuńczykiem.

Składniki

  • 400 g makaronu wstążki pełnoziarnistego
  • 800 g dojrzałych pomidorów
  • 100 g cebuli 3 ząbki czosnku
  • 250 g tuńczyka w sosie własnym
  • 200 ml śmietany
  • 10 g natki pietruszki
  • 10 g koperku
  • 10 g bazylii
  • sól, pieprz

Wykonanie
Makaron ugotować zgodnie ze wskazówkami producenta. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć razem z pokrojonymi w paski pomidorami. Pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek i zalać wszystko śmietaną. Kiedy sos zgęstnieje do konsystencji kwaśnej śmietany, dodać do niego tuńczyka i posiekane zioła. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Źródło: Dzień Dobry TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska