Święta Bożego Narodzenia każdemu kojarzą się z karpiem i czerwonym barszczem z uszkami. Ale na świątecznym stole równie świetnie sprawdzi się pasztet ze strusia i kaczej wątróbki podany z konfiturą z jarzębiny - mówi Małgorzata Bykowska, autorka bloga Smaczna Gosia.
Składniki:
- 500 g mięsa gulaszowego
- 300 g kaczej wątróbki
- 150 g słoniny
- duża cebula
- 2 jajka
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- rozmaryn
- majeranek
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- konfitura z jarzębiny
Wykonanie:
Mięso strusie ugotować z liściem laurowym i zielem angielskim do miękkości. Słoninę pokroić w kosteczkę i usmażyć na złoty kolor. Następnie do słoniny dodać cebulę pokrojoną w kostkę, usmażyć, aż się zeszkli.
Do słoniny i cebuli dodać wątróbkę i smażyć do uzyskania rumianego koloru. Ugotowane strusie mięso i wątróbkę odłożyć do ostygnięcia. Następnie całość zemleć, doprawić solą, pieprzem, rozmarynem i majerankiem, dodać jajka. Całość wymieszać, aż powstanie gładka masa. Doprawione mięso włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem.
Piec 40 minut w 170 stopniach. Podawać z konfiturą z jarzębiny.
WIDEO: Wigilia na diecie. Ile kalorii mają świąteczne potrawy?
Źródło: Agencja TVN
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?