W skrócie
Surówka z marchewki, gruszki i imbiru to zdrowsza alternatywa wobec tradycyjnych surówek z sosami na bazie majonezu lub śmietany. Ta przystawka jest jednocześnie słodka i pikantna i wyjątkowo soczysta dzięki połączeniu dojrzałych jabłek i gruszek. Przy okazji to świetny sposób na dostarczenie niezbędnych witamin w prostej formie. Aby ją zrobić, nie potrzebujesz wiele czasu. Wystarczy 15 minut, aby rozkoszować się wyśmienitą przekąską.
W naszej galerii możecie zobaczyć etapy przygotowania surówki z marchewki
Surówka z marchewki – przepis z imbirem
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 2 duże marchewki,
- 2 duże jabłka,
- 2 średniej wielkości gruszki,
- 3 cm korzenia świeżego imbiru,
- 3 łyżki octu jabłkowego,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 5 g soli,
- 20 g posiekanej natki pietruszki,
- Do smaku świeżo zmielony czarny pieprz.
Opcjonalnie:
- 20 g uprażonych nasion sezamu
Jak zrobić surówkę z marchewki i gruszki?
Przygotowanie:
- Marchewki należy umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach do szerokiej szklanej miski.
- Następnie jabłka i gruszki należy umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce jarzynowej na takich samych oczkach jak marchewkę.
- Imbir należy umyć, obrać ze skórki przy pomocy łyżki, a następnie zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
- Wszystkie składniki na surówkę z marchewki należy dokładnie wymieszać.
- W miseczce należy wymieszać olej rzepakowy z octem jabłkowym, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotowym dressingiem należy polać surówkę.
- Na koniec do surówki z marchewki trzeba dodać posiekaną natkę pietruszki i według uznania uprażone nasiona sezamu.
- Przed podaniem należy surówkę z marchewki dokładnie wymieszać.
Czytaj także: Wypróbowałam surówkę z pietruszki i jabłka na obiad z przepisu koleżanki. Prosty przepis z majonezem
Inne wersje surówki z marchewki
Surówka na bazie marchewek to przystawka, którą można urozmaicać w różnorodny sposób. Szczególnie popularne jest surówka z marchewki i jabłka, którą podaje się na słodko. Często doprawiano ją miodem lub szczyptą cukru, aby owoce puściły sok, który tworzył soczysty i otulający sos. W takiej wersji można było podawać ją w ramach deseru. Poszukiwacze intensywnych smaków mogą sięgnąć po tradycyjną surówkę z marchewki z chrzanem, która będzie podkreślać smak mięsa. Z pewnością w każdej wersji będzie można cieszyć się wyjątkowym przysmakiem.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Odmierzaj składniki precyzyjnie
Pasta jajeczna z awokado
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?