Nie macie pomysłu na pyszny deser? Tarta z truskawkami i serkiem mascarpone posmakuje każdemu! Przepis naszych Czytelników Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga "Kuchenne wariacje".
Składniki na ciasto
- 260 g mąki pszennej
- 140 g masła
- 100 g cukru pudru
- żółtko
- jajko
- szczypta soli
Składniki na krem
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
- 250 g serka mascarpone
Składniki na galaretkę truskawkową
- 500 g truskawek
- 2 łyżki cukru
- 1/2 szklanki wody
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki żelatyny
Wykonanie
Najpierw zrobić ciasto. Żółtko i jajko zmiksować z cukrem i szczyptą soli, a następnie dodać masło po kawałku. Na końcu dodać mąkę. Jeżeli ciasto jest za rzadkie, dodać jeszcze trochę mąki. Jeżeli ktoś nie ma robota, ciasto można wyrobić ręcznie. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. W międzyczasie zrobić galaretkę truskawkową. Truskawki obrane i umyte pokroić na ćwiartki i wrzucić do garnka, dodać cukier, wodę i sok z cytryny. Gotować ok. 10-15 minut, aż owoce trochę się rozpadną, a woda odparuje. Żelatynę wymieszać z zimną wodą (3 łyżki) i dodać do truskawek. Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Gotową galaretkę pozostawić do wystygnięcia.
Ciasto wałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Włożyć do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i piec ok. 15-20 minut do zrumienienia tarty.
Tartę odstawić do wystygnięcia i zrobić krem. Żółtka z cukrem ubić na gładką jednolitą masę, a potem dodawać stopniowo serek mascarpone i razem zmiksować.
Na wystudzoną tartę przełożyć krem, a na krem tężejącą galaretkę. Tartę włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?