Warzywa, które posadzisz ponownie. Te resztki można posadzić na parapecie
Coraz częściej chcemy gotować w duchu zero waste, czyli nie marnować jedzenia. Zamiast wyrzucać obierki z ziemniaka, możemy upiec warzywo w całości. Końcówki...
Jaki majonez wybrać? Sprawdź, ile czasu może stać otwarty
Majonez to gęsty i kaloryczny sos. Większość z nas nie wyobraża sobie sałatki jarzynowej albo jajek bez dodatku tego aksamitnego sosu. Niepokój może jednak...
Jak wybrać zdrowy majonez? Katarzyna Bosacka prześwietla majonezy dostępne w sklepach
W czasie Świąt Wielkanocnych używa się dużych ilości majonezu. Dodaje się go do sałatki jarzynowej, jajek, a nawet przygotowuje na jego bazie babki. Jednak...
Produkty spożywcze, które nie tracą ważności. Masz je w kuchennej szafce!
Dobrze zaopatrzona domowa spiżarnia może nas uratować, na przykład, gdy trzeba zrobić szybki obiad. Wiele produktów można przechowywać na zapas. Wtedy zaczynamy...
Dzień Wody 2022. Ile powinno się pić wody?
Co roku 22 marca w kalendarzu przypada Światowy Dzień Wody. Od dawna wiadomo, że odpowiednie nawodnienie organizmu poprawia koncentrację, niweluje bóle głowy i...
Skwaśniały rosół, zwarzony majonez, przypalony obiad? Te sztuczki uratują twój obiad
Przesolona zupa, zważony majonez lub przypalony obiad to tylko niektóre z kulinarnych wpadek, które zdarzają się w kuchni. W wielu przypadkach dania można...
Czy nowalijki są zdrowe? Jak wybrać te najbardziej wartościowe? Sprawdź przepisy
Zbliża się wiosna. Wielu z nas z utęsknieniem czeka na nowalijki pachnące świeżością. Pierwsze młode warzywa ze szklarni dostępne są już od marca, ale wiele...
Jak przyrządzić plantany? Czym różnią się od popularnych u nas bananów?
W jednym z popularnych dyskontów spożywczych od paru dni można kupić plantany, zwane też platanami. Banany warzywne o ziemistym smaku i zwartej konsystencji...
Spaghetti, penne i lazania. Do jakich sosów używać różnych rodzajów makaronu?
Kuchnia włoska wielu osobom kojarzy się z różnorodnymi daniami makaronowymi. Niewiele osób pamięta jednak, że różne rodzaje makaronu przeznaczone są do...
Co zrobić z czerstwego chleba? Nie musisz go wyrzucać
Czasem nie jesteśmy w stanie zjeść całego chleba od razu. Można podzielić go na porcje i zamrozić. Można też poszukać kilku prostych metod na przywrócenie mu...
Jak wykorzystać obierki z ziemniaków? 7 prostych dań może zaskoczyć
Prawdopodobnie nie ma bardziej uniwersalnego warzywa niż ziemniak. Można przygotowywać z niego słone potrawy i dodawać do ciast i deserów. Nie od dziś wiadomo,...
Co zrobić z olejem po smażeniu? Nie rób jednej rzeczy!
Wiele osób może się zastanawiać, co zrobić z olejem po smażeniu pączków i faworków. Warto wiedzieć, co zrobić z olejem i jak go utylizować oraz ile razy można...
Co zrobić, żeby pączki nie były tłuste? Proste triki na przepyszne pączki
Tradycyjne pączki z dżemem, pączki z różą, pączki z budyniem, pączki z lukrem czy pączki z czekoladą - przepisów jest wiele, a każdy z nas ma swój ulubiony...
Jak usunąć z kubków paskudny osad po kawie i herbacie? Sprawdź 4 niezawodne triki!
Nieestetyczne i trudne do usunięcia osady po kawie i herbacie na filiżankach oraz kubkach to problem, z którym borykamy się na co dzień. Wiele osób używa silnej...
Fast food na diecie? Czemu nie!
Fast food na diecie jest zakazany! Tak myślisz? Jeśli z bólem serca omijasz KFC czy McDonald's, zagryzając marchewkę i wmawiając sobie, że to hamburger, zaś...
Takie są oznaki nieświeżego mięsa. Zobacz, po czym rozpoznać zepsute mięso!
Czasami trudno jest rozpoznać na pierwszy rzut oka, czy mięso jest nieświeże. Spożycie zepsutego mięsa może stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia. W galerii...
Właściwości lawendy i jej zastosowanie
Lawenda to znany surowiec zielarski oraz perfumiarski. Jest ceniona głównie za wyjątkowy zapach i niezwykłe właściwości. Wonne kwiaty lawendy są częstym...
Miłość kontra kalorie – zdrowe jedzenie to zdrowy związek
Powiedzenie „przez żołądek do serca” ma swoje drugie, kaloryczne dno. Zakochani często porzucają zasady prawidłowego odżywiania na rzecz wspólnych, późnych...
Jak zyskać energię zimą?
Domowe sposoby na poprawienie odporności. Zima trwa w najlepsze i choć na dobre nie dała nam się jeszcze we znaki, najwyższa pora zatroszczyć się o stan swojego...
5 zalet owoców i warzyw z puszki
Żywność przechowywana w puszkach posiada wiele zalet, o których często zapominamy. Warto wybierać ją przede wszystkim wtedy, gdy w sklepach nie ma świeżych...
5 rzeczy, których nie wiesz o winie
Wino. Może być białe, czerwone albo różowe. Wytrawne lub słodkie, bądź warianty pośrednie. Białe podaje się lekko schłodzone, czerwone – w temperaturze...
Boski napar: rooibos
Rooibos. Uprawiany lokalnie, uwielbiany globalnie. Rooibos, znany także jako czerwonokrzew lub górska herbata pochodzi ze stromych gór Południowej Afryki....
Popularne
Najnowsze firmy
Dodano 19 godzin temu w kategorii Biuro projektowe
Dodano wczoraj w kategorii Ogrody
Dodano 3 dni temu w kategorii Hotel dla zwierząt
Dodano 4 dni temu w kategorii Sklep medyczny