Idealny obiad na chłodny, jesienny dzień. Każdy poprosi o dokładkę
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem nie tylko nieziemsko pachnie, ale i smakuje. Taka wprost wyjęta z piekarnika, choć gorąca, jest najlepsza. Połączenie...
Są smaczniejsze i zdrowsze, niż te z McDonalds'a. Oto przepis na ciastka z jabłkami
Ciastka z ciasta francuskiego z jabłkami to słodkie pyszności, które przygotujesz w zaledwie kilkanaście minut. Przypominają nieco słynne wypieki z sieci...
To ciasto marchewkowe z orzechami rozpływa się w ustach. Sprawdź przepis
Ciasto marchewkowe z orzechami uratuje sytuację, gdy nagle mają wpaść goście, a my nie zrobiliśmy wcześniej zakupów. Do jego wykonania potrzebne jest tylko...
Dodatek idealny do mięs! Surówka, o której wielu już zapomniało
Bogactwo witamin, chrupka, lekko ostra, o specyficznym, ale zaskakującym smaku – tak można określić surówkę z czarnej rzepy. Jest ona świetnym dodatkiem do mięs...
Gdzie iść na grzyby? Zobacz mapę grzybów w Polsce online
Główny sezon na grzyby przypada na koniec sierpnia, wrzesień i październik. Jeśli zastanawiasz się, gdzie można je znaleźć, przydatna może być mapa grzybów...
Smaki dzieciństwa: blok czekoladowy
Blok czekoladowy, domowe krówki, lody calypso, kostka kawowa, piszinger... Pamiętacie te smaki dzieciństwa? Dziś odczarujemy blok czekoladowy, który w czasach...
Konfitury ze spirytusem, czyli jak dawniej robiono przetwory
Jak dawniej robiono konfitury i marmolady? Warto sięgnąć po dawne książki kucharskie. Jedną z ciekawych pozycji jest „Ilustrowany kucharz krakowski dla...
W Siarach odbył się I Festiwal Pieczonego Ziemniaka
W Siarach odbyło się dzisiaj prawdziwe święto podhalańskich gruli, poznańskich pyrów, śląskich kartofli, kaszubskich bulw i wreszcie naszych – pogórzańskich i...
Dziczyzna – dlaczego warto ją jeść?
Choć króluje na polskich stołach od stuleci, nie każdy z nas miał okazję jej skosztować. Dziczyzna to niezwykle zdrowe i smaczne mięso, będące podstawą diety...
W Bieczu śpiewająco odbyła się kulinarna Bitwa Smaków
W Bieczu śpiewająco odbyła się kulinarna Bitwa Smaków. Panie z Koła Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich z Biecza, ale też KGW z Klonówki w gminie Starogard Gdański...
Pierogi w różnych kolorach i smakach na Małym Rynku. Są nawet kebabowe. Ceny szokują
Na Małym Rynku w Krakowie rozpoczął się Festiwal Pierogów. Najczęściej sprzedawane są w cenie 4 zł za sztukę, ale są też promocje, takie jak 6 sztuk za 25 zł,...
Powrót do smaków sentymentalnych
Przyjemność płynąca z jedzenia jest oczywista. Niektóre smaki jednak bardziej niż inne, poprzez przywoływanie wspomnień z domu rodzinnego, wyzwalają wewnętrzny...
Magia potraw i nie tylko na Małopolskim Festiwalu Smaków w Brzeszczach
Lody, wilcze burgery, kwasówka z jajkiem, czy żur braci Piskorów na oryginalnym zakwasie, to tylko niektóre specjały, których można było spróbować podczas...
Nie wyrzucaj mięsa z rosołu. Zrobisz z niego wyśmienite paszteciki
Mam dla ciebie sprawdzony przepis na pyszne drożdżowe paszteciki. To idealny pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. Dzięki temu nie zmarnujesz jedzenia i...
Delikatna sztuka mięsa jak dawniej. Wypróbuj przepis z aromatycznym składnikiem
Tradycyjna sztuka mięsa to wołowina ugotowana z dodatkiem warzyw. Elegancka wersja dania gotowana jest ze szpondra. Potrawa na codzienny obiad podawana była z...
Tradycyjne gołąbki z młodej kapusty. Odkryj sposób na farsz z ryżem i mięsem mielonym
Domowe gołąbki z młodej kapusty to prawdziwy rarytas. Najlepiej smakują przygotowane z mięsa wieprzowego i ryżu. Można zrobić zdrowszą wersję gołąbków, używając...
Nie tylko pierekaczewnik. Polecamy 7 tradycyjnych dań do wypróbowania na Podlasiu
Jedliście kiedyś pierekaczewnik lub hałuszki? Jeśli nie, to możecie wybrać się na Podlasie, aby skosztować wymienionych specjałów. Dania zjecie nie tylko w...
Piekarz nie mógł być dzieckiem złodzieja czy grabarza. Tak się kiedyś piekło chleb
Zawód piekarza cieszył się ogólnym uznaniem. Nauka trwała do pięciu lat. Pierwsza szkoła piekarska w Polsce powstała w 1945 roku w Bydgoszczy. 15 marca piekarze...
Grillowane warzywa na lunch. Wypróbuj 5 przepisy na dobrze przyprawione jarzyny
Grillowane warzywa to pyszna i zdrowa propozycja na rodzinny obiad lub imprezę w gronie przyjaciół. Chrupiące warzywa z grilla to smaczny dodatek do mięs lub...
Blok czekoladowy z żurawiną i bakaliami
Pamiętacie jeszcze blok czekoladowy? W czasach PRL, kiedy na półkach królował ocet, taki blok zrobiony w domu był prawdziwym przysmakiem. Jego podstawą było...
Tak się dawniej piekło: mazurki z 50 jaj!
Przepisy na wielkanocne mazurki z 1909 roku.
Domowe ciasteczka ziemniaczki
Zostało Wam ciasto? Zróbcie kultowe ciasteczka ziemniaczki! To niewątpliwie powrót do smaków dzieciństwa! Zobaczcie przepis!
Popularne
Najnowsze firmy
Dodano 3 dni temu w kategorii Hotel dla zwierząt
Dodano 3 dni temu w kategorii Sklep medyczny
Dodano 4 dni temu w kategorii Sklep
Dodano 4 dni temu w kategorii Obsługa informatyczna firm