Krokiety z truskawkami w kokosowej panierce [PRZEPIS]
Składniki na naleśniki
- szklanka maki
- ok. 1,5 szklanki mleka
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- olej
- 2 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki na nadzienie
- ok. 30 dag truskawek
- cukier – do smaku
Dodatkowo
- szklanka płatków kukurydzianych
- pół szklanki kokosu
- jajko do panierowania
- olej rzepakowy do smażenia
- cukier puder do posypania
- mięta i truskawki do dekoracji
Wykonanie
Naleśniki. Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie ze sobą wymieszać. Usmażyć naleśniki, odłożyć w ciepłe miejsce.
Nadzienie. Truskawki umyć, pokroić w drobną kostkę, zasypać cukrem.
Płatki kukurydziane bardzo drobno pokruszyć, wymieszać z kokosem.
Na środku naleśników ułożyć porcję truskawek, zamknąć boki i zawinąć w krokiety.
Zapanierować w rozbełtanym jajku, a następnie w kokosowej panierce.
Smażyć kilkanaście sekund na mocno rozgrzanym oleju.
Posypać cukrem pudrem.
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?