WSPANIAŁA POETKA!! (6)

MARYNA (188.33.3.xxx) 02.02.12, 14:53

WSPANIAŁA POETKA!!! ZAPEŁNIAŁA SZPALTY CUDOWNYMI PRODUKCYJNIAKAMI FAKTYCZNIE - "SŁONECZKO STALINA"
... W lutym 1953 Szymborska wraz innymi 52 osobistościami świata kultury podpisała tzw. Rezolucję Związku Literatów Polskich w Krakowie w sprawie procesu krakowskiego. . Manifest literatów miał zachęcić władzę do przyspieszenia wykonania wyroków śmierci na księżach krakowskich, stąd zarzut, iż poetka ma krew na piórze. ...
...Rezolucję podpisali m.in.: Karol Bunsch, Jan Błoński, Władysław Dobrowolski, Kornel Filipowicz, Andrzej Kijowski, Jalu Kurek, Władysław Machejek, Włodzimierz Maciąg, Sławomir Mrożek, Tadeusz Nowak, Julian Przyboś, Tadeusz Śliwiak, Maciej Słomczyński (Joe Alex), Wisława Szymborska, Olgierd Terlecki, Henryk Vogler, Adam Włodek, Kazimierz Barnaś, Wł. Błachut, J. Bober, Władysław Bodnicki, A. Brosz, B. Brzeziński, B. M. Długoszewski, Ludwik Flaszen, J. A. Frasik, Z. Greń, Leszek Herdegen, B. Husarski, J. Janowski, J. Jaźwiec, R. Kłyś, W. Krzemiński, J. Kurczab, Tadeusz Kwiatkowski, Jerzy Lovell, J. Łabuz, Henryk Markiewicz, Bruno Miecugow, Hanna Mortkowicz-Olczakowa, Stefan Otwinowski, Adam Polewka, Marian Promiński, E. Rączkowski, E. Sicińska, St. Skoneczny, Anna Świrszczyńska, Karol Szpalski, Jan Wiktor, Jerzy Zagórski, Marian Załucki, Witold Zechenter, A. Zuzmierowski, K. Żejmo.
a to perły jej twórczości;
Lenin
Że w bój poprowadził krzywdzonych,
że trwałość zwycięstwu nadał,
dla nadchodzących epok
stawiając mocny fundament -
grób, w którym leży ten
nowego człowieczeństwa Adam,
wieńczony będzie kwiatami
z nieznanych dziś jeszcze planet.

Wstępującemu do Partii
"Pytania brzmią ostro
Ale tak właśnie trzeba
Bo wybrałeś życie komunisty
I przyszłość czeka
Twoich zwycięstw
Jeśli jak kamień w wodzie
Będzie twe czuwanie
Gdy oczy zamiast widzieć
Będą tylko patrzeć
Gdy wrząca miłość
W chłodne zmieni się sprzyjanie
Jeśli stopa przywyknie do ziemi najgładszej
Partia. Należeć do Niej
Z nią działać z nią marzyć
Z nią w planach nieulękłych
Z nią w trosce bezsennej
Wierz mi to najpiękniejsze
Co się może zdarzyć
W czasie naszej młodości
Gwiazdy dwuramiennej".

Rozwiń WSPANIAŁA POETKA!! MARYNA (188.33.3.xxx) 02.02.12, 14:53
Rozwiń Czy tacy sa polacy? zawstydzony (83.4.120.xxx) 02.02.12, 17:26
Rozwiń Szymborska jest ANTYwzorem etycznym jej zachowanie było zawsze pełne NIKCZEMNEGO podłego SERWALIZMU Docent (98.220.239.xxx) 04.02.12, 00:38
Rozwiń STRECZENIE żydo-komunistyczną ideologią Szymborskiej to DEGRADACJA najmłodszych pokolenia Polaków Student UJ (98.220.239.xxx) 04.02.12, 00:41
Rozwiń Wisłąwa Szymborska Szczepan (157.25.37.xxx) 05.02.12, 22:58
Rozwiń warto wiedzieć więcej anek (77.254.89.xxx) 08.02.12, 16:50

regulamin

ole
:) to są goście !!! »

Wadowice to nie miasto - to jest większa wieś
stały bywalec Komunikacja: zaparkowanie graniczy z cudem, korki na dróżkach wokół rynku spowodowane przez przyjezdnych mieszkańców powiatu (przyjeżdzają z wiosek ościennych na Jarmark) - 2 zł skompią na wydanie biletu na parkingu i jeżdzą i jeżdzą wkoło a "nóz" coś się znajdzie Atrakcje: bazylika i muzeum i.... nic więcej - puszczą barkę przez głośnik niskiej jakości i myślą że to atrakcja. Acha no i Rynek czyli pl. JP II - ciąły remont WNIOSEK Wadowice nie wykorzystało swoich 5 minut - szkoda - wina głównie leży po stronie UM - pani Burmistrz jak i panu rzeczniku które ciągle nie wie czy bliżej mu do PO czy PiS Pozdrawiam »

Brawo dla protestujących
adam Wreszcie ktoś odważnie wystąpił przeciwko samowoli władz miasta. Kraków nie jest firmą! Dziś wpadnę do protestujących z wodą i ciepłym słowem! »

Bieda
czytelnik Dawniej mówiło się, że gruźlica jest wskaźnikiem biedy w społeczeństwie. »

Zenada
Krakow Takich to policja powinna spakować i wyrzucić. Co następne może sobie zrobimy "protest" noclegownie na Wawelu? Ciekawe co sobie pomyślą turyści jak zobaczą takie cos....... »

Typowy obraz kierowcy
Zenon Twierdzenie, że typowi kierowcy MPK "na ogół są sfrustrowani i agresywni" jest skrajnie krzywdzące. Ja też jeżdżę codziennie do pracy MPK (z przesiadkami) i dla mnie typowy kierowca MPK to oaza spokoju, kultury i opanowania w obliczu chamstwa innych kierowców i roszczeniowej postawy kolejnych pasażerów. »

Uwaga na tamte drogi
xxx Rok temu zjeżdżając z Lubomierza zobaczyłem auto na moim pasie, jechało prosto na mnie (odbiło na swój kilka metrów przede mną) a ja szukałem ratunku przy metalowej bandzie. Dwa miesiące później w Mszanie dostał bym strzała w bok auta od chłopaka włączającego się do ruchu (szeroka droga, wysepki, było na cm). Zatrzymałem samochód, podbiegłem i usłyszałem "Przepraszam nie zauważyłem pana". Chyba był naćpany......... »

Polskapresse sp. z.o.o informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie GazetaKrakowska.pl podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.
Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.