Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ktoś podrabia kiełbasę lisiecką. Będę wysokie kary

Katarzyna Ponikowska
Stanisław Mądry i jego syn Andrzej z  prawdziwą kiełbasą lisiecką
Stanisław Mądry i jego syn Andrzej z prawdziwą kiełbasą lisiecką Adam Wojnar
Krakowskie sklepy pełne są podróbek kiełbasy lisieckiej, a sprzedawcy i klienci w większości nie są nawet tego świadomi. - Nieprawidłowości pojawiły się w siedmiu skontrolowanych przez nas miejscach - mówi Ewa Gąska z Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Krakowie.

W dwóch przypadkach sprzedawana była kiełbasa wieprzowa, ale zabrakło odpowiedniego certyfikatu. W pięciu miejscach kiełbasa w ogóle nie spełniała kryteriów lisieckiej, bo był to wyrób drobiowy. Sprzedawcy często tłumaczą się tym, że to producent tak znakuje kiełbasę. W innych przypadkach, sami nadają kiełbasie nazwę lisiecka.

- Producentom wydaje się, że skoro mają masarnię w Liszkach, to mogą wytwarzać kiełbasę lisiecką. A sprzedawcy i hurtownicy często nie są świadomi, że jest to chroniona nazwa - tłumaczy Ewa Gąska.

Zobacz także: Kraków: Sklep z dopalaczami zamknięty. Szyld nadal wisi

Sprawdziliśmy. Kiełbasę, która nazywa się lisiecka, nie jest trudno kupić w Krakowie. Ale tejoryginalnej trzeba szukać znacznie dłużej.- Mamy lisiecką wieprzową i drobiową - mówią sprzedawczynie w co drugim sklepie spożywczym. Nie mają pojęcia, że prawdziwa lisiecka musi być z wieprzowiny. - Co też pani opowiada! - denerwuje się sprzedawczyni z sieciowego sklepu przy ul. Dolnych Młynów. - Osobiście zamawiam lisiecką drobiową w hurtowni - dodaje.
Marzena Zalarska z Przetwórstwa Mięsnego "Płatek", które wytwarza lisiecką, potwierdza, że hurtownicy często stosują taką nazwę przy kiełbasie drobiowej, która wyglądem jest bardzo podobna do tej wieprzowej. - Czasem robią to z niewiedzy, a czasem jest to zwykły chwyt marketingowy - zauważa.

- Marka jest dobra, sprzedaje się, więc nieuniknione są podróbki produktu. A tylko oryginalny wyrób jest gwarancją jej wysokiej jakości - podkreśla Henryk Wujec, były prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Sugeruje, że dobrym rozwiązaniem dla sprzedawców byłyby specjalne ulotki informacyjne.

Zobacz także: Kraków: Sklep z dopalaczami zamknięty. Szyld nadal wisi

Teraz sprawą podrabiania wędliny zajmie się prokuratura. Oszustom grozi kara grzywny.
- Dwa miesiące temu prokuratura ukarała osobę, która wprowadziła do obrotu oscypka bez certyfikatu, karą 600 zł - zauważa Ewa Gąska.

Jak rozpoznać kiełbasę lisiecką?
Kiełbas lisieckich jest masa - przyznaje certyfikowany producent Stanisław Mądry i radzi jak rozpoznać tę oryginalną.

Przede wszystkim po etykiecie, na której jest napisane "Kiełbasa lisiecka. Konsorcjum Producentów Kiełbasy Lisieckiej". Na etykiecie znajduje się również niebiesko-żółty znaczek unijny "Chronione Oznaczenie Geograficzne".

Klient ma prawo żądać takiej etykiety oraz certyfikatu, który powinien być w sklepie sprzedającym lisiecką. Należy też pytać o pochodzenie i skład kiełbasy. Może być ona produkowana wyłącznie w Liszkach i Czernichowie.

Jest wytwarzana z wieprzowiny (85 proc. - z mięsa pozyskanego z szynki). Po przekrojeniu kiełbasy widoczne są duże kawałki szynki. Lisiecka ma też charakterystyczny ciemnowiśniowy kolor i określony dokładnie przekrój - 5,2 cm. W jej smaku dominuje aromat pieprzu, czosnku i dymu z wędzarni.

Polecamy w serwisie kryminalnamalopolska.pl: W Małopolsce kradnie się najchętniej niemieckie auta
Sportowetempo.pl. Najlepszy serwis sportowy
Korki w Krakowie - sprawdź mapę na żywo

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska