MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Domowy sposób na letnie orzeźwienie? Owocowe lody! [PORADNIK, PRZEPIS]

mad
materiały prasowe
Wraz z upałami rośnie ochota na coś zimnego i orzeźwiającego. Co najlepiej wybrać i jak ważne jest dla każdego organizmu regularne nawadnianie? Które owoce i warzywa zawierają najwięcej wody? O tym wszystkim opowiada o tym Katarzyna Zadka, dietetyk, ekspert programu „Żyj smacznie i zdrowo”. Podajemy też przepis na pyszne, domowe lody.

Najważniejsza jest woda!
Prawidłowe nawodnienie organizmu pełni kluczową rolę w zapewnieniu zdrowia i dobrego samopoczucia. W ciągu dnia tracimy znaczne ilości wody w trakcie np. oddychania i pocenia się, dlatego tak ważne jest spożywanie co najmniej 1,5 litra dziennie, a do tego nie powinniśmy zapominać o innych płynach.
Nie jest tajemnicą, że w ciepłe dni pocimy się bardziej, gdyż organizm walczy z nadmiernym przegrzaniem. W ten sposób organizm pozbawiany jest nie tylko wody, ale także ważnych substancji mineralnych, takich jak np. potas. Gdy człowiek jest odwodniony, słabną jego zdolności poznawcze i koncentracja, dlatego warto zawsze mieć przy sobie butelkę wody, która nie tylko ochłodzi, ugasi pragnienie, ale też zadba o prawidłowe nawodnienie. Należy pamiętać, że powinniśmy pić kilka łyków wody, co kilka minut, a nie jednorazowo, w dużych ilościach.

Woda nie tylko z butelki

W upalne dni powinniśmy dostarczać organizmowi dużo więcej wody niż zazwyczaj. Dla niektórych może to być nie lada wyzwanie. Jedni nie lubią jej pić, inni po prostu o niej zapominają. Dlatego warto wprowadzić do swojej diety te warzywa i owoce, które są w nią bogate.
- Bardzo dużą zawartość wody posiada na przykład ogórek, aż 96 proc. Nieco mniej znajdziemy w papryce, która ma w sobie także mnóstwo witaminy C, beta-karotenu i kwasu foliowego – opowiada Katarzyna Zadka dietetyk, ekspert programu „Żyj smacznie i zdrowo”. - Kolejnym warzywem, po które warto sięgać w upalne dni jest cukinia. Dużo wody (92 proc.) znajdziemy także w owocach takich jak arbuz, melon czy truskawka. Melon uzupełni też niedobory potasu, witaminy C, beta-karotenu i kwasu foliowego, dlatego obok truskawek jest idealnym produktem do spożywania w cieplejsze dni – mówi ekspert.

Orzeźwienie prosto z owoców. Skusisz się na lody?

W upalne dni każdy szuka ochłodzenia, nic dziwnego, że przed lodziarniami ustawiają się ogromne kolejki. Jednak mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że jest do deser, który w prosty sposób można przygotować w zaciszu swojego domu. Jako baza idealnie sprawdzą się owoce z dodatkiem produktów mlecznych, takich jak mleko, jogurt czy kefir. Owoce można dodawać w formie musu lub rozdrobnionych kawałków. Powstają coraz nowsze, finezyjne połączenia smaków, dlatego każdy na pewno znajdzie swój ulubiony. Dla osób, które chcą się trochę orzeźwić, a przy tym spróbować czegoś nowego, można polecić lody z awokado, limonką i miętą.

Co będzie potrzebne do przygotowania domowych lodów?

  • 2 dojrzałe awokado
  • 3 limonki
  • 3/4 szklanki mleka skondensowanego słodzonego
  • 3/4 mleka 2 proc.
  • garść listków świeżej mięty

Jak przygotować domowe lody?
Należy podgrzać mleko z listkami mięty (nie gotować), odstawić pod przykryciem na około 30 minut, a następnie odcedzić przez sitko. Obrać awokado, usunąć pestkę i umieścić w blenderze. Zetrzeć skórkę z dwóch limonek, dodać do awokado. Wycisnąć sok ze wszystkich trzech limonek i również przelać do blendera. Dodać oba mleka i wszystko razem zmiksować. Przełożyć do zamykanego pojemniczka, po czterech godzinach pyszny i orzeźwiający deser jest gotowy.

Zobacz też: 5 dań obiadowych z truskawkami

Źródło: Dzień Dobry TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska