Kiszona papryka jest rewelacyjna w smaku. Zobaczcie przepis naszego Czytelnika Andrzeja Łukańko.
Składniki:
- 1 kg słodkiej różnokolorowej papryki
- 1 główka obranego czosnku
- przyprawa do kiszonych ogórków
- ewentualnie kilka ostrych papryczek
Zalewa:
- na litr wody 1-1,5 łyżki soli
Wykonanie:
Wodę z solą zagotować i ostudzić.
Paprykę umyć, przekroić na pół, pozbawić nasion i białych przegród nasiennych oraz części zielonych.
Pokroić na ćwiartki, a ćwiartki jeszcze pół.
Czosnek obrać
Na dno wyparzonych słoików dać po łyżce przyprawy do ogórków kiszonych.
Układać paprykę przekładając czosnkiem, ewentualnie dodać cząstki ostrych papryczek, ale ostrożnie.
Zalać ostudzoną zalewą i zakręcić słoiki.
Trzymać w ciepłym miejscu do dwóch tygodni celem fermentacji.
Po 2 tygodniach odkręcić zakrętki, przetrzeć je do sucha i ponownie zakręcić. Pasteryzować na zimę w temperaturze max. 80 stopni przez około 15 minut.
Uwaga: zielonej papryki według literatury bułgarskiej nie kisi się na zimę, bo wychodzi nietrwała, raczej małosolna.
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?