Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Do poczytania: „Jajko”. Książka Kasi i Zosi Pilitowskich. Sprawdź najlepsze przepisy na jajka faszerowane

mad
Do poczytania: „Jajko”. Książka Kasi i Zosi Pilitowskich. Sprawdź najlepsze przepisy na jajka faszerowane
Do poczytania: „Jajko”. Książka Kasi i Zosi Pilitowskich. Sprawdź najlepsze przepisy na jajka faszerowane
„Jajko” to książka stworzona w hołdzie najstarszemu składnikowi świata. Napisana przez Kasię i Zosię Pilitowskie, mamę i córkę, właścicielki baru śniadaniowego, które doskonale wiedzą, jak wykluwają się najpyszniejsze przepisy.

Przepisy na jajka faszerowane

Przepisy na jajka. Jajko jakie jest, każdy widzi. Jak smakuje – no właśnie, to wcale nie musi być oczywiste! Sposobów na jego podanie jest całe mnóstwo. Można próbować nietuzinkowo: na miękko z karmelem, w jajecznicy z kardamonem, z macą na słodko. Można też tradycyjnie: przygotować własny majonez, sos zabaione czy mousse au chocolat. Można, z duchem czasu, ukisić. Serio można? Tak! Jajko to podstawa w kuchni. Bez niego nie ma gęstych sosów i puszystych biszkoptów. Idealne na śniadanie, obiad, podwieczorek – można je jeść cały czas nie zważając na porę dnia, czy roku.

„Jajko” to książka stworzona w hołdzie najstarszemu składnikowi świata. Napisana przez Kasię i Zosię Pilitowskie, mamę i córkę, właścicielki baru śniadaniowego, które doskonale wiedzą, jak wykluwają się najpyszniejsze przepisy. Inspirujące przepisy przeplatają się z opowieściami Kasi i Zosi Pilitowskich i ich krakowskich przyjaciół – kucharzy i artystów, którzy dzielą się wspomnieniami z dzieciństwa i sekretnymi recepturami na najlepsze jajka na świecie. Jak się bowiem okazuje, każdy ma swój ulubiony smak.
A jaki jest twój?

Kasia i Zosia Pilitowskie, mama i córka, wegetarianki, właścicielki i kucharki w barze śniadaniowym „Ranny Ptaszek” w Krakowie. Kasia równocześnie zarządza kuchnią w „Hummus Amamamusi” na krakowskim Kazimierzu, od kilku lat prowadzi z powodzeniem największy festiwal kulinarny w Krakowie „Najedzeni Fest!”, organizuje letni Piknik Krakowski w parkach Krakowa i walczy o drzewa. Zosia jest mistrzynią kiszonek i miłośniczką kuchni azjatyckiej.

Zobaczcie przykładowe przepisy z książki na jajka faszerowane!

Do poczytania: „Jajko”. Książka Kasi i Zosi Pilitowskich. Sprawdź najlepsze przepisy na jajka faszerowane
Do poczytania: „Jajko”. Książka Kasi i Zosi Pilitowskich. Sprawdź najlepsze przepisy na jajka faszerowane Fot. Mateusz Torbus

Różowe jajka kiszone

  • 6 jajek
  • 150 ml octu jabłkowego
  • 150 ml czerwonego octu winnego
  • 200 ml wody
  • 1 łyżka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 10 g estragonu
  • 1 upieczony burak, obrany i pokrojony
  • w cienkie plasterki

Przygotuj słoik na kiszonkę. Wyparz go razem z pokrywką. Oba octy, wodę, przyprawy, sól i cukier wlej do rondelka.
Zagotuj i odstaw na bok. Jajka włóż do zimnej wody i zagotuj.Kiedy woda zacznie wrzeć, gotuj 8 minut. Zdejmij z ognia,
odcedź i zalej zimną wodą. Jak najszybciej je obierz, tak aby były jeszcze ciepłe. Włóż do słoika plasterki buraka, estragon
i jajka, po czym wlej octową zalewę. Dobrze zakręć słoik i ostudź przed wstawieniem do lodówki. Po trzech dniach jajka są gotowe do jedzenia. Możesz je trzymać w lodowce przez trzy miesiące. Mają przepiękny kolor i znakomicie dopełnią zarówno letnie, jak i zimowe sałatki.

Do poczytania: „Jajko”. Książka Kasi i Zosi Pilitowskich. Sprawdź najlepsze przepisy na jajka faszerowane
Do poczytania: „Jajko”. Książka Kasi i Zosi Pilitowskich. Sprawdź najlepsze przepisy na jajka faszerowane Fot. Mateusz Torbus

Fritatta ze szpinakiem i ziemniakami

  • 2 łyżki stołowe oliwy extra vergine
  • 4 małe ugotowane ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 jajek
  • duża garść umytego szpinaku bez
  • łodyżek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanej mięty
  • sok z 1/2 cytryny
  • 20 g parmezanu
  • 10 g bryndzy lub fety
  • do smaku: sól, pieprz

Rozgrzej na patelni łyżkę oliwy i wrzuć drobno posiekany czosnek. Smaż chwilę, uważaj, aby nie zbrązowiał. Dodaj
liście szpinaku i blanszuj je poł minuty, aż zmiękną. W misce roztrzep jajka. Dodaj zblanszowany szpinak, zioła, pokruszoną
fetę lub bryndzę. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej kolejną łyżkę oliwy i dodaj pokrojone w półplasterki ziemniaki. Podgrzewaj je 2 minuty. Wylej masę jajeczną na patelnię. Posyp startym parmezanem, przykryj i smaż 3 minuty. Przygotuj płaski talerz nieco większy niż patelnia. Zestaw patelnię z ognia, przykryj ją talerzem i energicznie odwróć. Zsuń frittatę z powrotem na patelnię i smaż jeszcze 2 minuty. Masa jajeczna powinna być dobrze ścięta.

Do poczytania: „Jajko”. Książka Kasi i Zosi Pilitowskich. Sprawdź najlepsze przepisy na jajka faszerowane
Do poczytania: „Jajko”. Książka Kasi i Zosi Pilitowskich. Sprawdź najlepsze przepisy na jajka faszerowane Fot. Mateusz Torbus

Sabih

  • jajka, po jednym na osobę
  • średni bakłażan
  • sos tahini
  • sos amba (gotowy sos z pikli mango,
  • można kupić w sklepach z arabskimi
  • produktami)
  • pita, po jednej na osobę (lub duża
  • pszenna bułka)
  • olej słonecznikowy

sałatka izraelska

  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • lub 2 dojrzałe pomidory
  • 2 nieduże ogórki
  • garść świeżej mięty
  • garść natki pietruszki
  • oliwa extra vergine
  • sok z cytryny
  • sól

Bakłażan pokrój na 5-milimetrowej grubości plasterki, posól i odstaw na poł godziny. Po tym czasie osusz je papierowym ręcznikiem. Na patelni rozgrzej olej i partiami smaż plastry na złoto. Odkładaj je na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
Przygotuj sos tahini i sałatkę izraelską. Jajka ugotuj na twardo. Podgrzej pitę w tosterze. Jeśli masz bułkę, która nie mieści się w tosterze, opiecz ją w piekarniku pod górną grzałką i przekrój na poł. Do każdej połówki wlej po łyżce sosu tahini i amby. Włoż 2 ćwiartki jajka na twardo i 2 plastry bakłażana. Dopełnij każdą połówkę sałatką izraelską.
Po wierzchu możesz jeszcze raz polać całość sosem tahini. Pomidorki i ogórki pokrój w małą kostkę. Dodaj posiekaną
miętę i natkę pietruszki. Dopraw sokiem z cytryny i solą.

Do poczytania: „Jajko”. Książka Kasi i Zosi Pilitowskich. Sprawdź najlepsze przepisy na jajka faszerowane
Do poczytania: „Jajko”. Książka Kasi i Zosi Pilitowskich. Sprawdź najlepsze przepisy na jajka faszerowane Fot. Mateusz Torbus

Szakszuka

  • jajka, po jednym na osobę
  • 1 łyżka kuminu
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 4 czerwone papryki
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 3 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • do smaku: sól, pieprz

Pokrój cebulę w piórka. Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój ją na półcentymetrowe paski. W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i duś ją, aż będzie szklista. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, liście laurowe i kumin. Duś pod przykryciem 20 minut do miękkości. Dodaj pomidory, przecier, natkę pietruszki i kolendrę (zostaw trochę zieleniny do posypania). Gotuj jeszcze przez 20 minut bez przykrycia.
Wyciągnij liście laurowe, dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
Przenieś sos na patelnię. Zrób w nim miejsce na jajko, tak aby widać było dno patelni. Na każdą porcję przypada jedno jajko. Postaw patelnię na niedużym ogniu, przykryj i zapiekaj, aż białko będzie ścięte, a żółtko nadal płynne.
Szakszukę podawaj obficie posypaną natką pietruszki, kolendrą i świeżo mielonym pieprzem. W wersji de luxe zapiecz ją z serem feta.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

MECZ Z PERSPEKTYWY PSA. Wizyta psów z Fundacji Labrador

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska