Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dietetyczny kabanos, słodycze bez cukru. Centrum badań nad jedzeniem przyszłości otwarto w Krakowie

Małgorzata Mrowiec
Małgorzata Mrowiec
Wideo
od 12 lat
Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności otwarł uroczyście we wtorek (5 marca) w Krakowie, przy ul. Balickiej 104, Uniwersytet Rolniczy. Jak podaje uczelnia, to ośrodek rozwojowy z najnowocześniejszą w Polsce południowej infrastrukturą. Wyposażenie centrum stanowią nowoczesne linie technologiczne - np. piekarsko-ciastkarską czy produkcji soków, jest tu też minibrowar. Ośrodek będzie służyć badaczom i przedsiębiorcom, ponadto studenci będą mogli w nim realizować prace dyplomowe, a doktoranci - rozpoczynać karierę naukową.

Centrum przy Balickiej będzie prowadzić innowacyjne badania nad żywnością i metodami jej wytwarzania, dzięki którym możliwe będzie opracowanie i wdrożenie innowacyjnych produktów i technologii na polski rynek. Jak zapowiada krakowska uczelnia, badania prowadzone w tym ośrodku przyczynią się do poprawy jakości życia mieszkańców. Naukowcy zyskują bowiem szansę prowadzenia badań np. z zakresu produkcji żywności bogatszej w składniki odżywcze, a pozbawionej alergenów, żywności ekologicznej i regionalnej, tworzenia nowych systemów pakowania i magazynowania jedzenia i przetwarzania odpadów pochodzących z przemysłu spożywczego. Prowadzone badania będą dostarczały nowatorskich i udoskonalonych produktów spożywczych zgodnie z potrzebami i oczekiwaniami konsumentów.

- W tym centrum mają być prototypowane produkty żywnościowe przeznaczone dla odbiorców, którzy mają określone prozdrowotne potrzeby. W Polsce około 20 procent społeczeństwa ma różnego rodzaju alergie pokarmowe - i dla nich potrzebne są te produkty - zwraca uwagę rektor Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie dr hab. Sylwester Tabor, prof. URK. - Pracujemy tutaj w systemie tzw. obiegu zamkniętego, czyli prototypujemy produkt w laboratorium, następnie jest on poddawany obróbce technologicznej na liniach przemysłowych, a zatem jesteśmy w stanie sprawdzić, czy te właściwości prozdrowotne, które zostały uzyskane w badaniach laboratoryjnych, ten produkt spełnia również po przejściu przez pełny cykl technologiczny. I taka technologia dopiero jest udostępniana przemysłowi. A ponadto, wspólnie z przedsiębiorcą, zastanawiamy się, jakie użyteczne produkty można wytworzyć z odpadów i produktów ubocznych z przetwórstwa rolno-spożywczego.

Obiekt nowego uczelnianego centrum ma ponad 3 tys. metrów kwadratowych. Pierwsze badania trwają w nim już od stycznia tego roku.

- Już pierwsze projekty są realizowane, uzyskaliśmy zlecenia od przedsiębiorstw dotyczące chociażby dietetycznego kabanosa, prowadzimy również badania dotyczące wyrobów cukierniczych o jak najmniejszej zawartości cukru - czyli idziemy w słynne sugar free - mówił nam prof. Sylwester Tabor.

Projekt obejmujący budowę i kompleksowe wyposażenie budynku Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności był realizowany od stycznia 2020 r. do końca ubiegłego roku. Łączny koszt inwestycji to ponad 70 mln zł. Dofinansowanie z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego dla tego przedsięwzięcia wyniosło ok. 40 mln złotych.

- Nasz ośrodek jest ukierunkowany na współpracę przede wszystkim z przedsiębiorcami. Mamy tutaj ponad dwadzieścia pracowni, których zadaniem jest przygotowywanie innowacji produktowych i procesowych na potrzeby przedsiębiorców z rejonu Małopolski - i nie tylko. Bardzo dużym atutem naszego Centrum jest nie tylko doskonałe wyposażenie, ale również interdyscyplinarna kadra naukowców, w skład której wchodzą inżynierowie, którzy są technologami żywności, inżynierowie procesowcy, mechanicy, biotechnolodzy, chemicy, biochemicy i inni pracownicy naszego Uniwersytetu, którzy specjalizują się zarówno w rolnictwie, w ogrodnictwie, jak i w innych naukach rolniczych - wymienia dr hab. inż. Anna Ptaszek, prof. URK, dyrektor CIoBPiBŻ URK.

Jak zwróciła uwagę prof. Agnieszka Filipiak-Florkiewicz, prorektor ds. nauki URK, centrów tego typu jest wiele, jednak to krakowskie wyróżnia holistyczne podejście. Z tego względu jest unikatowe.

- My nie kończymy na samym produkcie, tylko patrzymy: od surowca, przez przetwarzanie, po to, co dzieje się później, czyli że powstają różnego rodzaju odpady, produkty uboczne. My myślimy o tym, w jaki sposób prowadzić proces, by na końcu nie dość, że uzyskać produkt bezpieczny, prozdrowotny i atrakcyjny, to jeszcze, żeby w sposób jak najbardziej neutralny oddziaływać na środowisko - tłumaczyła podczas otwarcia ośrodka prof. Filipiak-Florkiewicz.

Sztuczna inteligencja - czy świat stanie się lepszy?

emisja bez ograniczeń wiekowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska