Przepisem na tarte z mąki gryczanej z kremem jaglanym i truskawkami podzieliła się nasza Czytelniczka Andżelika Knop.
Składniki na ciasto
- 200 g mąki gryczanej
- 3 łyżeczki kakao
- 100 g zimnego masła lub oleju kokosowego
- łyżka cukru trzcinowego
- 3 łyżki mleka roślinnego (lub krowiego)
- szczypta soli
Składniki na krem
- 1,5 szklanki mleka kokosowego (lub krowiego)
- 7 łyżek kaszy jaglanej
- skórka otarta z cytryny
- 200 g truskawek
Wykonanie
Ciasto. Do miski przesiej mąkę, dodaj kakao, sól, masło pokrojone w kostkę, miód i mleko. Zagnieć szybko ciasto. Następnie gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i przełóż na 1h do lodówki. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na ok. 0,5cm, a następnie przełóż je do blachy na tartę. Ciasto powinno przylegać do formy, nadmiar ciasta odetnij. Na koniec ponakłuwaj ciasto widelcem i piec ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia.
Krem. Do garnka przelej mleko, dodaj skórkę otartą z cytryny, zagotuj. Gdy mleko zacznie wrzeć dodaj kaszę jaglana, gotuj na wolnym ogniu ok. 15 minut. Po ugotowaniu odstaw do przestygnięcia. Gdy kasza będzie już chłodna, dodaj umyte i obrane truskawki, całość zmiksuj na gładką masę.
Gotową masę przełóż na wystudzony spód tarty, wyrównaj wierzch. Tartę udekoruj truskawkami.
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?