Rewelacyjne ciasto - przepis od Koła Gospodyń Wiejskich! Stowarzyszenie Koło Gospodyń w Białce powstało w 2011 roku. Zrzesza 22 kobiety i 20 członków honorowych.
Każda z pań robi to, co umie najlepiej: rękodzieło artystyczne, pyszne smakołyki według starych, rodzinnych receptur. Utworzona w 2012 roku „Zabielsko Gromada”, gra i tańczy, by ocalić od zapomnienia folklor regionu. Gospodynie występują w regionalnych strojach babiogórskich, śpiewając regionalne pieśni ludowe i prezentując różne obrzędy. Panie wspaniale gotują, o czym można się było przekonać na rożnych konkursach kulinarnych.
Składniki na spód ciasta
- 1/2 kostki margaryny
- 2 szklanki mąki
- 4 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę budyniową
- litr mleka
- trzy budynie
- 3 łyżki cukru
Składniki na kokosową piankę
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 kostki margaryny
- 20 dag wiórków kokosowych
Wykonanie
Mąkę i proszek posiekać z margaryną, zarobić z żółtkami utartymi z cukrem, ciasto wyłożyć na blachę.
Z litra mleka, trzech budyni waniliowych i 3 łyżek cukru ugotować budyń, wyłożyć go na ciasto.
Na wierzch wyłożyć kokosową pianę: białka ubić na sztywno, dać cukier, żółtka, kokos i rozpuszczoną margarynę, wyłożyć na budyń i piec 45 minut w ok. 180 stopniach.
Ciasto można polać rozpuszczoną czekoladą.
Zobacz koniecznie!
MECZ Z PERSPEKTYWY PSA. Wizyta psów z Fundacji Labrador
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?