MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ciasto z truskawkami, masą śmietanową i galaretką „owocowa mgiełka”. W sam raz na upały [PRZEPIS]

mad
Ciasto z truskawkami, masą śmietanową i galaretką „owocowa mgiełka”.  Zobacz przepis.
Ciasto z truskawkami, masą śmietanową i galaretką „owocowa mgiełka”. Zobacz przepis. Fot. Katarzyna Jaworek
To ciasto z truskawkami jest lekkie i orzeźwiające. Doskonałe na upalne dni. Zobacz przepis naszej Czytelniczki.

Sezon na truskawki w pełni. Polecamy przepis na pyszne ciasto z truskawkami, masą śmietanową i galaretką „owocowa mgiełka”. W sam raz na upały.

Ciasto z truskawkami, masą śmietanową i galaretką „owocowa mgiełka” [PRZEPIS]


SKŁADNIKI:
Biszkopt:

  • 3 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 1 szklanka mąki
  • ½ łyżki proszku do pieczenia
  • ½ łyżki octu
  • 1 łyżeczka barwnika czerwonego w proszku

Masa śmietanowa:

  • 500 ml śmietany 30%
  • 2 opakowania śmietan fixu
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • ½ szklanki wody
  • 1 łyżka żelatyny

Dodatkowo:

  • ½ słoika dżemu wiśniowego
  • 300 g truskawek
  • 1 kiść winogrona ciemnego
  • 3 opakowania galaretki truskawkowej

PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać żółtka oraz cukier. Nie przerywając ubijania dodawać olej, mąkę, ocet, proszek do pieczenia oraz barwnik. Ciasto przelać na blaszkę o wymiarach 35cm x 22cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piec około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Przestudzony biszkopt posmarować dżemem wiśniowym.
2. Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki wrzącej wody. Odstawić do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno razem z śmietan fixem. Dodać cukry waniliowe oraz tężejącą żelatynę. Ubić. Masę wyłożyć na biszkopt. Wyrównać i odstawić do stężenia.
3. Truskawki obrać z szypułek. Winogron obrać z kiści. Owoce ułożyć na masie śmietanowej. Galaretki rozpuścić w 1 litrze wrzącej wody. Odstawić do przestudzenia. Tężejącą galaretkę wylać na owoce na cieście. Ciasto wstawić na godzinę do lodówki.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”.

od 7 lat
Wideo

Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska