MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ciasto dyniowe. Zobacz TOP 5 sprawdzonych przepisów na ciasta z dynią: zebrę, sernik dyniowy, jesienne ciasto z dynią i pączki

opr. Magda Smoleń
Wideo
od 16 lat
Ciasto z dynią? Dlaczego nie! Dynia doskonale nadaje się jako składnik słodkich deserów. Zebra dyniowo-czekoladowa, sernik dyniowy, zebra dyniowo-szpinakowa, ciasto dyniowe z jesiennymi owocami i pączki z dynią – to desery, którymi się zachwycisz!

Dynia to nie tylko dodatek do obiadowych potraw. Możemy wykorzystać ją również jako bazę do stworzenia słodkich deserów. Gwarantujemy, że będą pyszne!

Zobacz przepisy na ciasta z dynią:

  • Zebra dyniowo-czekoladowa
  • Szybki sernik dyniowy
  • Zebra dyniowo-szpinakowa
  • Ciasto dyniowe z jesiennymi owocami
  • Pączki z dynią

Kupuj w dobrej cenie!

Zebra dyniowo-czekoladowa [PRZEPIS]

Zebra dyniowo-czekoladowa.
Zebra dyniowo-czekoladowa. Fot. Joanna Tokarz

Składniki na kwadratową blaszkę o boku 24 cm:
Ciasto:

  • 6 dużych jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 400 g mąki pszennej (ok. 2,5 szklanki)
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 gram dyni
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego

Polewa:

  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 3 łyżki mleka
  • 4 łyżki pestek dyni

Wykonanie:
Dynię obrać i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 30 minut. Miękką dynię zmiksować na gładkie puree. Wystudzić.
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po odrobinie cukru i jednym żółtku. Gotową masę jajeczną połączyć z musem dyniowym - można miksować na najwolniejszych obrotach.
Kolejnym krokiem jest dodanie przesianej mąki z proszkiem do pieczenia, cukru waniliowego, a na końcu oleju.
Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać dwie łyżki kakao i wymieszać. Jeśli jest zbyt gęste, można dodać jeszcze 3 łyżki mleka.
Ciasto wylewać po jednej łyżce naprzemiennie z jasnym ciastem na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blaszkę. Przed pieczeniem można nasze ciasto przeciągnąć jeszcze wykałaczką od środka do boków tworząc pajęczynę.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 50 minut. Po upływie 30 minut ciasto można przykryć folią aluminiową, by zbytnio się nie spiekło z wierzchu. Jeszcze ciepłe polać roztopioną z mlekiem czekoladą i posypać pestkami dyni.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”

Szybki sernik dyniowy [PRZEPIS]

Szybki sernik dyniowy.
Szybki sernik dyniowy. Fot. Violetta Grzelka

Składniki na małą tortownicę 21 cm

  • 1/2 kg białego sera półtłustego
  • 2-3 łyżki śmietany 18%
  • 1/4 kostki masła
  • 1/2 kubka cukru
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 jaja
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 dag dyni, tu dynia hokkaido
  • 1-2 łyżki skórki pomarańczowej
  • 1-2 łyżeczki masła lub oleju kokosowego
  • cukier puder do posypania

Wykonanie
Nagrzać piekarnik do 175 stopni.
Dynię przekroić, wybrać nasiona i pokroić ok. 20 dag w drobną kosteczkę o boku ok. 1 cm. Dyni hokkaido nie trzeba obierać ze skórki (!). Rozgrzać  na patelni odrobinę oleju lub masła i podsmażyć dynię ok. 5 minut, aż zrobi się miękka. W razie potrzeby podlać odrobiną wody, aby się nie przypaliła. Na koniec posypać 1 - 2 łyżeczkami cukru, dorzucić skórkę pomarańczową, wymieszać i odstawić.
Ser, masło, jaja, śmietanę, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i kaszę mannę wrzucić do dużej, głębokiej miski i zmiksować na jednolitą masę.  Ciasto po zmiksowaniu wszystkich składników powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Na koniec dodać dynię i wymieszać.
Piec w 175 stopniach, w papilotce lub tortownicy natłuszczonej i wysypanej bułką tartą, 45-60 minut. Ciasto na powierzchni ma mieć piękny złoty kolor, a na drewnianym patyczku po sprawdzeniu ma nie być resztek ciasta.
Sernik po upieczeniu na chwilę zostawić w otworzonym, wyłączonym piekarniku, aby mniej opadł. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem. Sernik z dynią jest kremowy, delikatny, bardzo smaczny i najlepszy po wystygnięciu w dniu pieczenia. Z podanego przepisu wychodzi ok. 8 porcji. Na większą tortownicę trzeba podwoić proporcje!
Przepis Violetty Grzelki, autorki bloga „Mamucie przysmaki”

Zebra szpinakowo-dyniowa z figami [PRZEPIS]

Zebra szpinakowo-dyniowa z figami.
Zebra szpinakowo-dyniowa z figami. Fot. Joanna Tokarz

Składniki na ciasto 1

  • 3 małe jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • ok. 200 g mąki
  • 150 g świeżego szpinaku baby
  • łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • łyżeczka soku z cytryny

Składniki na ciasto 2

  • 3 małe jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • ok. 200 g mąki
  • 150 g pure z dyni (ok. 300 g surowej)
  • łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego

Dodatkowo

  • ok. 4 figi
  • cukier puder

Wykonanie
Ciasto 1. Olej zmiksować ze szpinakiem i sokiem z cytryny. Jajka połączyć z cukrami oraz przygotowaną wcześniej papką szpinakową. Do ciasta przesiać połączoną z proszkiem do pieczenia mąkę. Wymieszać powoli, ale tylko do połączenia składników.
Ciasto 2. Surową dynię pokroić na mniejsze kawałki i upiec w piekarniku do miękkości (ok. 30 minut w temperaturze 170 stopni). Po upieczeniu wystudzić, obrać ze skóry i zmiksować z olejem. Dalej postępować tak jak przy pierwszym cieście: jajka połączyć z cukrami, dodać zmiksowane z olejem pure z dyni, a na końcu przesianą z proszkiem mąkę.
Spód formy (24x24) wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotowane ciasta naprzemiennie łyżką wylewać na środek formy. Na wierzchu ułożyć pokrojone w plastry figi. Ciasto piec do suchego patyczka - około godziny w temperaturze 170 stopni. W trakcie pieczenia ciasto można przykryć folią aluminiową, aby się zbytnio nie przyrumieniło.
Ostudzone delikatnie oprószyć cukrem pudrem.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”

Kupuj w dobrej cenie

Ciasto dyniowe z jesiennymi owocami [PRZEPIS]

Ciasto dyniowe z jesiennymi owocami.
Ciasto dyniowe z jesiennymi owocami. Fot. Anna Loska

Składniki

  • 2 szklanki dyni startej na drobnej tarce  
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 
  • 2 szklanki cukru 
  • 1 i 1/4 szklanki oleju 
  • 4 jajka 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżeczki sody 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
  • 7 fig 
  • 2 gruszki 
  • 6 śliwek 
  • 2 garści orzechów laskowych 
  • 100 g mlecznej czekolady

  

Wykonanie
Jajka utrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki oraz połowę owoców pokrojonych w kostkę i orzechy. Wymieszać i przelać do tortownicy o średnicy 26 cm. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 50-60 min. Wystudzone ciasto polać po wierzchu czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Zanim czekolada zastygnie, na wierzchu ciasta ułożyć pokrojone pozostałe owoce.
Przepis Anny Loski

Pączki dyniowe z solonym karmelem dyniowym [PRZEPIS] 

Pączki dyniowe z solonym karmelem dyniowym.
Pączki dyniowe z solonym karmelem dyniowym. Fot. Jagoda Paździor-Saba

Składniki na pączki dyniowe

  • 3 szklanki mąki pszennej 450 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 2 jajka 
  • 150 g masła 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1 szklanka purée z dyni masłowej 
  • 40 g drożdży 
  • 3 łyżki mleka 
  • po pół łyżeczki mielonych: cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej, imbiru  
  • szczypta soli

 
 
Składniki na solony karmel dyniowy 

  • 5-6 łyżek purée z dyni 
  • 2/3 szklanki drobnego cukru 
  • 3 łyżki masła 
  • sól morska 

 
Wykonanie
Pączki. Dynię masłową pokroić na ćwiartki, piec w 180 stopniach przez ok.40 minut. Wystudzić, wydrążyć miąższ i przetrzeć przez sito.  
Drożdże wymieszać z łyżką cukru, aż się rozpuszczą. Utrzeć z łyżką mąki i zalać ciepłym mlekiem. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.  
Mąki przesiać przez sito, dodać jajka, miękkie masło, cukier, sól, purée z dyni i przyprawy. Wyrobić gładkie ciasto. Powinno być dość rzadkie. 
Ciasto zostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40 minut.  
Stolnicę obsypać mąką, partiami rozwałkować ciasto i wyciąć krążki.  
Krążki ciasta ułożyć na papierze do pieczenia, zrobić w nich dziurki i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 20 minut.  
Karmel dyniowy. W garnku o podwójnym dnie podgrzać cukier. Nie mieszać. 
Gdy karmel będzie złoty, zdjąć garnek z ognia i dodać masło oraz purée z dyni. Wymieszać.  
Postawić ponownie karmel na małym ogniu, gotować przez ok.3 minuty nieustannie mieszając, aż zgęstnieje.  
Karmel wystudzić. Posmarować nim pączki i posypać solą.
Przepis Jagody Paździor-Saby

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska