Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ciasta na święta. Ciasto miodowe z masą grysikową i powidłami śliwkowymi [PRZEPIS]

mad
Ciasta na święta. Ciasto miodowe z masą grysikową i powidłami śliwkowymi.
Ciasta na święta. Ciasto miodowe z masą grysikową i powidłami śliwkowymi. Monika Marmuźniak
Pyszne ciasta na Boże Narodzenie. Zobacz przepis na świąteczne ciasto miodowe z masą grysikową.

Ciasto miodowe z masą grysikową i powidłami śliwkowymi to klasyk na świątecznym stole. Przepisem podzieliła się Monika Marmuźniak. Pani Monika jest bibliotekarką i zapaloną miłośniczka wypraw rowerowych. Gotuje, podróżuje i ciągle uczy się czegoś nowego. Uwielbia gotowanie zgodnie z naturą i zgodnie z cyklami sezonów. W wolnych chwilach prowadzi blog Sezony.

Składniki na ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 70 g prawdziwego miodu
  • 2 jajka
  • szczypta cynamonu

Składniki na masę

  • 1 litr mleka
  • 10 łyżek kaszy manny
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka cukru z wanilią


Dodatkowo

  • garść orzechów do dekoracji
  • słoik powideł śliwkowych lub porzeczkowych


Wykonanie

Ciasto. W pierwszej kolejności zimne masło posiekać z mąką, cynamonem oraz sodą i cukrem pudrem. Następnie dodać miód i jajka. Wyrobić jednolite ciasto i odłożyć je na minimum pół godziny do lodówki.
Masa. Grysik wraz z mlekiem zagotować i gotować, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości. Odłożyć do ostygnięcia. Następnie w wysokim naczyniu ubić miękkie masło wraz z cukrem pudrem i łyżką cukru z wanilią. Kiedy będzie już puszyste zacząć dodawać po łyżce przestygniętej, ugotowanej kaszę. Gotowy krem odłożyć do lodówki.

Schłodzone ciasto podzielić na trzy równe części i każdą z nich rozwałkować do wymiarów blaszki (czyli około 20 x 30 cm). Gotowe blaty włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec do czasu, aż będą one ładnie zarumienione (mniej więcej 15 minut). Blaty należy wystudzić. Przy tym należy być bardzo ostrożnym, gdyż ciasto jest niezwykle kruche.
Krem warto podzielić sobie na dwie części.
Pierwszy blat równo posmarować jedną z części kremu i delikatnie ułożyć na nim kolejny blat. Ten z kolei posmarować gęstą marmoladą śliwkową lub porzeczkową i przełożyć następnym blatem. Jego wierzch posmarować całym kremem i obsypać posiekanymi orzechami.
Ciasto dokładnie przykryć papierem do pieczenia lub folią aluminiową i odłożyć na noc w chłodne miejsce. Na następny dzień blaty znacznie zmiękną co ułatwi krojenie i jedzenie.

Zobacz też:

Zobacz koniecznie:

Zobacz też:

Zobacz koniecznie:

Zobacz też:

Zobacz koniecznie:

Zobacz też:

Zobacz też:

Zobacz też:

Zobacz też:

Zobacz też:

Zobacz też:

Źródło: Agencja TVN

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Grupę krwi u człowieka można zmienić, to przełom!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska